To af tre tavle-PCer er nu med Android

Apples markedsandel er på et år faldet fra 40 til 28 procent, mens Android-tavlecomputerne buser fremad.

Tavle-PCer med Android som styresystem - som Samsungs Galaxy Tab-serie (forrest) - øger forspringet til Apples iPad-serie (bagest). Arkivfoto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI

Apples iPad, som slog hul til et boomende marked for tavle-PCer, bliver nu voldsomt distanceret. To af tre solgte tavle-PCer kommer nu med konkurrentens styresystem Android, mens Apples markedsandel er nede på under 30 procent.

Det fremgår af de nyeste tal fra analysehuset Strategy Analytics for 1. kvartal. Her blev der sammenlagt på verdensplan solgt 57,6 millioner tavle-PCer mod 48,3 procent i januar-marts 2013.

Apple går meget tilbage

Tallene viser, at Googles styresystem Android befæster sin førerposition solidt. 65,8 procent af alle leverede tavlecomputere kom i 1. kvartal i år med Android, hvor det sidste år kun var 53 procent. Samtidig er Apples markedsandel faldet betydeligt, nemlig fra 40,3 procent for et år siden til nu 28,4 procent.

Derimod ligger andelen af tavlecomputere med Windows som styresystem uændret på 5,8 procent. Strategy Analytics forventer, at Windows' andel vil vokse, efter at Microsoft forleden valgte at gøre det gratis at lægge Windows på mobile enheder, der har skærme på mindre end ni tommer. Og det er netop de mindre tavle-PCer på typisk syv-otte tommer, som på rekordtid er blevet voldsomt populære blandt køberne, både fordi størrelsen gør det muligt at have dem med i inderlommen, og fordi priserne er faldet meget, samtidig med at tavle-PCerne teknologisk bliver stadig bedre.

Ikke så billige som Android

Når det ikke koster producenterne noget at installere Windows, ligesom det i dag ikke koster at lægge Android på fra Google, vil der ifølge analysefirmaet dukke flere tavle-PCer med Windows op.

»De vil ikke være lige så billige som Android, men det vil gøre det muligt for dem at blive mere konkurrenceduelige og appellere til et bredere publikum,« skriver Strategy Analytics, som dog ser et problem i, at antallet af applikationer - eller småprogrammer - til Windows-udstyr er meget mindre end til Android eller Apples iOS-styresystem.