Hver tredje har smart-TV hjemme

Danskerne vælger fjernsyn, der kan kobles på nettet, og hver anden har samtidig en tavle-PC i husstanden. Elektronikken udgør nu en stadig stigende del af elregningen.

Flere og flere danskere køber et smart-TV, som giver mulighed for at blive koblet på Internet og dermed få adgang til mange forskellige gratis- og købetjenester, f.eks. filmleje, direkte fra TV-skærmen. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I hvert tredje danske hjem er fjernsynet i dag et smart-TV, og hos hver anden familie ligger der mindst én tavle-PC.

På et år er andelen af familier, der har et smart-TV med mulighed for at blive koblet på Internet og dermed få adgang til mange andre tjenester end bare TV, vokset fra 24 til 34 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

3D-TV er uinteressante

Derimod er det meget opreklamerede 3D-TV ikke noget, der trækker stort i danskerne. 17 procent af alle TV-apparater kan vise tredimensionelle billeder - hvis man altså tager særlige briller på -, og det er uændret i forhold til for et år siden.

Tavle-PCer à la Apples iPad og Samsungs Galaxy Tab sælger bedre og bedre. I dag har 45 procent af alle danske hjem mindst en af slagsen, hvor det for tre år siden var ni procent. Den voldsomme stigning skyldes den stærkt voksende konkurrence, hvor mange af de billigere modeller nu teknologisk er stort set lige så gode som topmærkevarerne, ligesom tavle-PCer med mindre skærme på syv-otte tommer er blevet voldsomt populære på rekordtid. Mange kan købes for 700-800 kroner, så flere får mulighed for at bruge dem, mens andre køber en ekstra af slagsen.

De traditionelle PCer holder dog ved. Dem kan vi ikke undvære. 95 procent har en PC derhjemme - enten en stationær, en bærbar eller en tavle-PC. 86 procent af de danske hjem har en bærbar PC eller en tavle-PC, mens 41 procent holder fast i den stationære PC.

Tre fjerdedele har nu smartphone

Smartphonetelefonerne har udkonkurreret de »gammeldags« telefoner, som kun kan bruges til at ringe med men ikke er velegnede til at gå på nettet med. 98 procent har mindst én mobiltelefon i hjemmet, og 73 procent har nu en eller flere smartphonetelefoner. Til gengæld fortsætter fastnettelefonen sin vej mod glemselen. 42 procent af hjemmene holder fast i fastnettelefonen, hvor det i 2011 var 58 procent.

28 procent af alle hjem har en TV-optager med harddisk, så de kan optage udsendelser og se dem, når de har tid og lyst, mens 61 procent har en DVD-afspiller uden harddisk. 27 procent har en Blu-ray-afspiller, som var udset som DVD-skivens afløser, fordi den har bedre plads og dermed kan rumme film i højere billed- og lydkvalitet. I virkeligheden har brugen af netfilmtjenester - de såkaldte streamingtjenester - overtaget en stor del af TV- og filmforbruget, og Blu-ray er derfor aldrig slået igennem for alvor.

I supermarkeder og elektronikforretninger er der da også fortsat et meget stort salg af DVD-skiver, mens Blu-ray stadig lever lidt i skyggen.

Elregningen er vokset med 20 procent

Den megen mere elektronik betyder et øget strømforbrug, og mere og mere af elregningen stammer fra udstyr, der skal lades op eller konstant sidder i stikkontakten.

»Prisen på elektricitet er siden 2005 steget med 30 procent, og selv om danskerne i samme periode har gjort meget for at reducere deres energiforbrug, betyder mere elektronik i hjemmet og højere elpriser, at den samlede elregning er steget med 20 procent,« siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.

Han anslår, at alene når apparaterne står på standby, udgør de henved 10 procent af den samlede elregning.

»I mange familier kan computeren stå tændt i mere end otte timer dagligt. ved at skfite fra en fem-seks år gammel stationær computer til en ny bærbar, kan man rask væk spare mere end 800 kroner årligt på elregningen, og ved at købe en elspareskinne, som gør det muligt at tænde og slukke elektriske apparater samtidig, kan man med et enkelt slag slå en betragtelig del af sin elregning på en billig og bekvem måde,« siger Johan Juul-Jensen.

Læs mere: Hent selv Danmarks Statistiks oversigt over danskernes teknologiforbrug her