Ny stor opdatering af Windows 8 på vej

Endnu flere større ændringer skal genskabe Windows-brugernes glæde ved at bruge styresystemet - f.eks. gøre det let at lukke programmer og sidenhen slukke for PCen. Proceslinien vil nu være synlig hele tiden.

Et af kritikpunkterne ved Windows 8 har været, at det er alt for rettet mod computere med trykfølsomme skærme. Det retter Microsoft - blandt meget andet - nu op på med en ny servicepakke, som kommer til april men slap ud ved en fejltagelse. Arkivfoto: Mandy Cheng, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandy Cheng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næste store opdatering af Windows 8 er på vej, og det er Microsofts forsøg på konstant at ændre på PC-styresystemet for at vinde tvivlerne tilbage og gøre det lettere at bruge Windows 8 på traditionelle PCer med tastatur og mus og ikke blot for dem, der har en trykfølsom skærm.

Windows 8 har dermed været igennem to større opdateringer på mindre end 18 måneder. Den endelig udgave af Windows 8.1 Update 1, som pakken vil hedde, dukkede uventet op i en kortere periode på Microsofts opdateringsnetsted, Windows Update, men er nu fjernet igen, indtil den er færdigpakket. Den ventes frigivet i april.

Lettere at slukke og søge

Microsoft forsøger med ændringerne at gøre den pine, som mange Windows-brugere har oplevet, siden Windows 8 kom på banen i oktober 2012, mindre. Navnlig kombinationen af det klassiske skrivebord med de interaktive, farvede fliser kendt fra mobilverdenen har været årsag til stor frustration hos Windows-brugerne, hvilket i den første opdatering fra Windows 8 til Windows 8.1 fik Microsoft til at indføre muligheden (dog godt gemt væk) for altid at starte på skrivebordet og ikke i farvefladen og at genindføre den ellers bortgåede Windows-startknap i nederste, venstre hjørne - dog ikke med helt samme funktioner som tidligere.

Windows 8.1 servicepakke 1 genindfører nu knappen til at slukke for computeren samt en søgeknap, begge anbragt i øverste, højre hjørne af Start-skærmen med farvede fliser ved siden af ens eget navn. Man kan på Start-skærmen højreklikke med sin mus og fjerne en flise eller ændre størrelsen på den.

På selve skrivebordet vil de applikationer, som hører til i »fliseverdenen«, kunne optræde sammen med de klassiske Windows-programmer i proceslinien i bunden af skærmen, hvis man aktiverer funktionen. Proceslinien vil nu også blive liggende konstant i bunden af skærmen, uanset om man arbejder med traditionelle Windows-programmer eller de nyere applikationer; det vil gøre det langt lettere at få overblik og skifte mellem programmerne.

Skydrive bliver til Onedrive

Og fører man musen hen over ikonerne på proceslinien, vil man i musik- og filmikonernes forhåndsvisning i det lille skærmbillede kunne aktivere pause eller springe til forrige/næste nummer - en funktion, som Windows har hentet fra Linux-verdenen.

Applikationerne udstyres nu også med de to velkendte symboler for at minimere og helt lukke et program, noget, som har voldt store hovedbrud at finde løsningen på for mange. Og installerer man en ny applikation fra Windows Store, vil man - som på en mobiltelefon - få beskeden, at den nu er installeret, så man herefter selv kan vælge fra menuen, om man ønsker at fæstne den til Start-skærmen eller ej.

I den mindre ende slår navneskiftet fra Skydrive til Onedrive nu igennnem. Microsoft måtte opgive Skydrive-navnet på sin netlagringstjeneste efter et juridisk slagsmål med den britiske satellit-TV-udbyder BSkyB.