Windows 8 stadig bagud på points

Folk vægrer sig stadig ved at skifte til Microsofts nyeste Windows-udgave, som kun er nået 80 procent ad vejen, som forgængeren var på samme tidspunkt.

Windows 8 forsøger at bringe mobilverdenens design ind på PCen, men kombinationen har forvirret folk meget, og det ses på det dårlige salg af Windows 8. Arkivfoto: Timothy A. Clary, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsofts PC-styresystem Windows 8 er fortsat bagud på points og popularitet. 15 måneder efter lanceringen er der solgt 200 millioner Windows 8-licenser, hvor forgængeren - Windows 7 - på samme tidspunkt havde nået 240 millioner.

Windows 8 har siden lanceringen i oktober 2012 været plaget af, at det er meget forskelligt i udseende og brug i forhold til tidligere Windows-udgaver. Med Windows 8 har Microsoft ønsket at kombinere PC- og mobilverdenen. Derfor er Windows 8s startside ikke længere som standard det velkendte skrivebord men derimod en flade med farvede, interaktive ikoner, som det kendes fra mobilverdenen.

Frustrationer førte til ændringer

Men det klassiske skrivebord findes stadig, og den konstante skiften mellem to forskellige tankegange og måder at betjene systemet på har frustreret mange. Klagerne var så mange, at Microsoft med opdateringen til Windows 8.1 genindførte en form for Start-knap, som ellers var forsvundet og nu ikke rummer helt samme funktioner som tidligere men dog er der. Samtidig kan man selv vælge - hvis man ellers kan finde indstillingen - at lade en Windows 8-computer starte på skrivebordet og ikke på den farvede ikonflade, som er identisk med Microsofts mobiludgave af Windows, Windows Phone, som bl.a. findes på alle Nokias Lumia-telefoner.

Den nye brugerflade i Windows 8 er også målrettet at skulle sikre Microsoft en større markedsandel på de tavle-PCer, som i år ventes at overhale salget af almindelige stationære og bærbare computere, og som betjenes med fingrene. Salget af stationære og bærbare PCer fortsætter nedad, og eftersom Microsoft fortsat henter en væsentlig del af sin indtægt fra den verden, er det altafgørende at få foden ordentligt indenfor på både tavle-PC- og mobilmarkedet, hvilket hidtil har været ret så meget op ad bakke.

Stor overvægt af Windows 7

Ifølge analysefirmaet NetMarketShare bruges Windows 8/8.1 nu på 11 procent af alle PCer, mens 48 procent holder fast i Windows 7, der fortsat regnes for den bedste og mest stabile Windows-udgave, som Microsoft til dato har præsteret. Endelig kører 29 procent stadig med det over ti år gamle Windows XP, som også har ry som stabilt og velfungerende, men som Microsoft til april ophører med at sikkerhedsopdatere.

I Danmark anvendte 37 procent af PCerne i december 2013 Windows 7, 26,9 procent brugte Apples iOS (til tavle-PCer og mobiltelefoner), 10,1 procent Apples Mac OS X, 7,0 procent Android, 5,1 procent Windows XP og kun 4,6 procent Windows 8 og andre 2,8 procent Windows 8.1, viser tal fra Danske Medier, som måler på de største netsteder i Danmark.