Ny plan for gode forbindelser til hele Danmark

Regeringens længe ventede bredbånds- og mobilplan skal sikre samtlige danskere en ordentlig forbindelse, så de kan bo og arbejde overalt i landet.

Alle - uanset hvor de bor - skal have ordentlig internetforbindelse og mobildækning, siger regeringen. Kommunerne skal sænke priserne på jordleje til master og antenner, alle skal sikres mindst 30 megabit ud af huset, og mobiltelefonerne skal mærkes, så man ved, om de kan holde forbindelsen. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen skærper nu kravene til, at hele Danmark - også de fjernest liggende egne - skal kunne få ordentlige internet- og mobilforbindelser, og det skal blandt andet ske ved, at kommunerne skal gøre det nemmere at få sat master op. Samtidig skal der indføres en europæisk mærkningsordning af mobiltelefoner, mobilnet og bredbåndsforbindelser, så alle ved, hvad de betaler for.

Det er en del af regeringens længe ventede udspil for bedre bredbånd og mobildækning i hele Danmark, som erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) præsenterede onsdag middag.

Konkrete fartstriber på netforbindelsen også ud af huset

22 konkrete initiativer skal samlet sikre en ordentlig bredbåndforbindelse og ditto mobildækning, uanset hvor i landet man bor. Hensigten er at sikre, at man kan bo og arbejde hvor som helst, så begrebet Udkantsdanmark kan forsvinde ud af ordbogen, lige så hurtigt som det kom ind.

»Regering arbejder efter, at alle husstande og virksomheder mindst 100 megabit download og mindst 30 megabit upload i 2020. En god digital infrastruktur er nemlig afgørende for Danmark,« sagde Annette Vilhelmsen, da hun løftede sløret for planen på den danske televerdens store Tele2013-konference i København.

Indtil nu har der kun været krav om, at alle skal kunne købe en forbindelse ind i huset på 100 megabit i 2020 - via fastnettet, kabel-TV-nettet eller mobilnettet. Nu kommer der så også krav om, at forbindelsen ud af huset til nettet skal op i fart, og der fastsættes konkrete mål.

Slut med ågerpriser i kommunerne

Samtidig skal der gøres noget ved besværet med at få sat de fornødne master og antenner op. Det har teleselskaberne og kommunerne, som giver tilladelserne, sloges om i årevis. Nu skal kommunernes udlejningspriser sættes ned, så master og antenner kan sættes op.

»Regeringen ønsker at skabe klare rammer for, hvordan stat og kommuner kan spille en aktiv rolle i udbredelsen af bredbånd, f.eks. gennem frekvensauktioner og intelligente indkøb. Og vi vil styrke kommunernes rolle i udbredelsen af bredbånd. Kommunerne kan f.eks. stille krav om dækning i områder, hvor dækningen i dag er dårligst. Derudover vil vi indføre en klar hjemmel til kommunerne, så de kan tilbyde teleselskaberne bedre lejevilkår på kommunale grunde - altså bygninger og master. Priserne skal afspejle, at der nogle steder er et spinkelt kundeunderlag, som ikke kan bære høje priser,« slog ministeren fast.

Telefoner skal mærkes

Endelig vil regeringen have indført en europæisk mærkningsordning af mobiltelefoner og mobil- og bredbåndskvalitet, så man ikke forhindres i sit arbejde på grund af udfald. Det betyder blandt andet, at de enkelte mobiltelefoner skal mærkes, så kunderne ved, at det faktisk kan være telefonen og ikke mobilnettets skyld, at der ikke er forbindelse.

Tidligere undersøgelser, foretaget af professor Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet, viser, at de dyreste smartphonetelefoner - med Apples iPhone i spidsen - oftest taber forbindelsen.

»Planen, som vi fremlægger, sætter et ambitiøst mål for den fremtidige, digitale infrastruktur og sender et klart signal til markedet, borgerne og virksomhederne om, at Danmark skal bevare sin position blandt verdens førende digitale lande. Men forudsætningen er, at infrastrukturen er tidssvarende og kommer hele landet rundt. Det kræver, at vi har adgang til digital infrastruktur i verdensklasse,« siger Annette Vilhelmsen.

I 2017 vil regeringen undersøge, om der er tilstrækkelig fremgang for at nå målene.

Pæn modtagelse

Den nye plan modtages med glæde i den danske telebranche.

»Der er blevet lyttet. Man viser vilje til sænke barriererne og bane vejen for, at investeringerne i infrastruktur nu kan nå længere ud i Danmark,« siger en tilfreds Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI), til Berlingske.

Også den danske IT-branche hilser udspillet velkomment.

»Det er et stort skridt i den rigtige retning, som regeringen nu tager med det nye bredbåndsudspil. Danskerne får nu endnu bedre dækning,« siger administrerende direktør Morten Bangsgaard fra brancheorganisationen IT-Branchen (ITB), der samler størstedelen af de danske IT-virksomheder.