Microsoft overvejer iPhone-konkurrent

Microsoft har ikke nok i Windows Phone-topmodellerne fra Nokia, Samsung og HTC. Nu vil selskabet lave sine egne mobiler, siger to rapporter.

HTCs kommende Windows-mobiler Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods markante lanceringer fra tre af verdens største mobilproducenter, har Microsoft fået smag for medvinden - og nu peger to uafhængige rapporter på, at Microsoft er på med sin helt egen smartphone, produceret under eget mærke.

Der er endnu kun tale om rygter, men dog rygter, der ikke peger i en usædvanlig retning for Microsoft. Selv om selskabet fortrinsvis betragter sig selv som softwareproducent, præsenterede selskabet for nylig to uhyre roste tavlecomputere, kaldet Surface. Begge leveres med Windows 8 - men lanceringsdatoen og prisen er endnu ukendt.

De senere uger har producenterne ellers stået på ryggen af hinanden for at præsentere mobiler med det kommende Windows Phone 8 på. Samsung kom først, da selskabet præsenterede Ativ S-mobilen, hvorefter Nokia præsenterede Lumia 820 og 920. Senest har HTC præsenteret de meget Nokia-lignende Windows Phone 8X og 8S. Alle mobilerne er på vej ud på markedet i fjerde kvartal.

Ikke taget fra

Trods interessen fra producenterne må Microsoft dog fortsat sande, at Windows Phone-platformen endnu langtfra har taget fra. Mens Android nærmer sig de 70 procent af det globale salg, har Microsoft endnu blot fået fat i ganske få procent med det nuværende Windows Phone 7.5 - og det endda til trods for et meget storladent partnerskab med Nokia.

Meget få detaljer er sluppet ud om den kommende Microsoft-mobil, udover at den bliver en eksklusiv sag, der skal lægge sig i konkurrence med iPhone og Samsungs Galaxy SIII.

Mens Apple fra begyndelsen har stået for produktionen af selskabets egne iPhones, valgte Google oprindelig en anden strategi. Google leverede alene software, gratis, til øvrige producenter. Men Google står også bag en serie telefoner under eget varemærke - de såkaldte Nexus-mobiler, som både Samsung og HTC har produceret. Google har fornylig købt mobilproducenten Motorola, men det er endnu lidt uklart, hvad opkøbet skal føre til på længere sigt.

Googles pointe med at markedsføre sin egen serie mobiler er, at præsentere Android i sin rå form uden tilpasninger fra markedets øvrige producenter - og fordi Android på Nexus-serien er helt som Google har skabt systemet, når opdateringer også hurtigere ud til disse mobiler end eksempelvis hos HTC, der først skal lægge det særlige HTC-skin ovenpå.

Selv om Surface-tavlecomputerne i praksis følger samme strategi er det uvist om Microsoft på samme vis ønsker at markedsføre en referencetelefon med den rå udgave af Windows Phone 8.

Microsoft har tidligere brændt nallerne grusomt på de famøse KIN-telefoner, der var to besynderligt udseende mobiler, der hverken var dumbphones eller smartphones, men derimod socialphones. De to mobiler kostede tæt på en milliard dollars at udvikle, men blev taget af markedet efter blot to måneder på grund af svagt salg.

Microsofts chef, Steve Balmer har tidligere talt med uld i mund, når han blev spurgt direkte om selskabets planer på mobilområdet - og har ikke afvist, at Microsoft kigger på mulighederne.