Nokia overgår Samsung i pris

Den nye topmodel fra november, Lumia 920, skal kæmpe hårdt for at finde lommer at bo i, for prisen overgår mange steder, hvad man betaler for Samsungs topmodel, Galaxy S III.

Lumia 920 er Nokias nye topmodel. Den kommer til Danmark i november og vil koste 4.900 kroner. Foto: Brendan McDermid, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokias nye flagskib, Lumia 920-telefonen, kommer til at kæmpe for sit liv på sine kvaliteter, for den pressede, finske mobilgigant har valgt at sætte prisen så højt, at den overtrumfer konkurrenten Samsungs Galaxy S III-topmodel.

Lumia 920 kan »i løbet af fjerde kvartal 2012«, som Nokia siger det, købes i danske butikker. Alle fire store teleselskaber - TDC, Telenor, Telia og »3« - vil forhandle den, men den rå pris bliver på 4.900 kroner, og det kan blive et problem for Nokia, hvis ikke teleselskaberne vælger at sælge den med tilskud - en vane, der efterhånden er blevet lagt helt på hylden, fordi det koster for meget.

Ny Windows Phone-software

Lumia 920 med en skærm på 4,5 tommer og en vægt på 185 gram er en Windows Phone 8-telefon, den første af slagsen med den nye, opdaterede software, som kommer samtidig med, at Microsoft lancerer sin nye Windows 8-version 25. oktober. Windows Phone 8 og Windows 8 skal gå hånd i hånd og - står det til producenterne - erobre verden ved et intenst samspil mellem mobil- og PC-verdenen. Indtil videre er det en kamp skarpt opad; Windows Phone har på verdensplan en markedsandel på omkring tre procent, hvorimod omkring syv af ti nysolgte smartphonetelefoner leveres med Googles styresystem Android, mens Apple sidder på små 25 procent.

Lumia 920 bliver billigere end Apples iPhone 5, der fik premiere i Europa fredag, men den vil på nogle markeder koste mere end Samsungs Galaxy S III. I Sverige vil Lumia 920 koste 5.700 kroner mod Galaxy S III til 4.500 kroner, i Italien er forskellen 599 euro mod 530 euro, og i Tyskland 649 euro for Lumia 920 mod 530 euro for Galaxy S III.

»Nokia får det svært med at sætte en pris, der ligger over Samsungs Galaxy S III, som er det sammenlignende prispunkt for en ikke-Apple-smartphonetelefon i topklasse,« siger Ben Wood, analysechef på det britiske analysefirma CCS Insight.

Ingen wow-effekt

Lumia 920 og den mindre 820 skabte ingen wow-effekt hos analytikerne, da de blev præsenteret forleden - ikke fordi de ikke er kvalitetstelefoner, men fordi de ikke kommer med afgørende nyskabelser, som kan bringe Nokia forrest på hylderne, når kunderne skal vælge telefon.

Lumia 920 kommer med Nokias billedteknologi, PureView, som gennem en særlig linseteknologi kan tage fem gange så meget lys ind som konkurrerende telefoner men uden at bruge blitz. Dermed skal man kunne tage klare og lyse billeder indendørs og om aftenen. Den kompenserer også for rystelser. Desuden er der indbygget, trådløs opladning og opdateringer af en række Nokia-programmer som Nokia Kørsel og Nokia Transport.

Lumia 920 dukker op i gul, rød, grå, hvid og sort.

Nokia mistede i begyndelsen af i år pladsen som verdens største mobilproducent til Samsung, og Samsung overhalede i efteråret 2011 Apple som verdens største producent af smartphonetelefoner.