iPhone 5 er en pose blandede bolsjer

Vi har testet verdens mest omtalte smartphone - og mens iPhonen fortsat ligger helt fremme i feltet, er der også kommet lidt hår i suppen.

iPhone 5 er markedets smukkeste telefon. Men også den dyreste. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle mener, at den burde have heddet iPhone 4XL, og fra starten har den været ramt af både problemer og intense forventninger. Men Apples tiltrækningskraft er fortsat så stærk, at fans over hele verden har ligget i kø foran telebutikker i nær og fjern for at være de første til at sikre sig et eksemplar.

Hvert år lancerer Apple en ny udgave af selskabets eneste mobiltelefon, iPhonen, og hvert år er begivenheden omgivet af intens rygtedannelse og massive forventninger. Men det er længe siden, at en iPhone har været så intenst ventet, som tilfældet var med iPhone 5. For to år siden lancerede Apple iPhone 4, og det var ventet, at iPhone 5 ville være den naturlige efterfølger. Men da Apple sidste efterår indkaldte til iPhone-lanceringsshow, var det ikke en iPhone 5, men derimod en opdateret udgave af iPhone 4, der blev præsenteret.

I år skete det så endelig: Apple præsenterede en redesignet iPhone, der ikke bare var en opdateret iPhone 4S, men en helt ny telefon, der dog bygger så meget på iPhone 4-designet, at det på afstand kan være svært at se forskel, bortset fra at skærmen er en halv tomme større.

Apples iPhone 5 blev allerede sat til salg i USA og flere andre store lande den 21. september, og de første i Danmark blev langet over disken natten mellem torsdag og fredag i sidste uge. Apple har ikke fortalt, hvordan salget går - ud over at der på verdensplan blev solgt fem mio. eksemplarer de første tre dage, mobilen var til salg. Men at dømme efter købernes interesse over hele verden tegner også iPhone 5 til at blive en megasællert.

Mens Apples iPhones er verdens mest solgte mobiler, får Apple dog i stigende grad kamp til stregen. De første iPhones blev født i en verden, hvor der reelt ikke var konkurrenter, der kunne måle sig med iPhonens lækkerhedsfaktor, og det er faktisk først det seneste års tid, at der er begyndt at komme konkurrerende produkter, der salgsmæssigt kan måle sig med iPhonen.

Det gælder eksempelvis Samsungs Android-baserede Galaxy SII og SIII - og nu er også den slumrende kæmpe Nokia vågnet op til dåd med en serie Windows Phone-baserede mobiler, der tilbyder radikalt anderledes design. Globalt sidder Googles Android på mellem 60-70 procent af det globale marked for smartphones, mens Apple tegner sig mellem 15-20 procent, afhængigt af hvilke markedstal, man kigger på.

Men nu til telefonen.

Design - slank og langbenet

Mens iPhone 4 og 4S var en lille tung sag, er iPhone 5 vokset og har samtidig tabt sig. Der er kun 28 gram til forskel på de to mobiler, men det føles markant forskelligt, når man samler en iPhone 5 op fra bordet. Pudsigt nok har denne anmelder en ubevidst tendens til at sætte lighedstegn mellem vægt og kvalitet, og ens første indtryk er, at iPhone 5 virker billigere, fordi den vejer mindre. Det er dog ingenlunde tilfældet - for Apples nyeste mobil er designmæssigt ekstremt vellykket og meget eksklusiv, omend måske lidt kedelig velkendt, fordi den set forfra næsten nøjagtig ligner en iPhone 4S.

Bagsiden og rammen er skåret i aluminium, og foroven og forneden har telefonen fået en stribe keramisk materiale, der samtidig markerer antennernes placering - men fordi de nu er placeret inden i telefonen, er tidligere tiders antenneproblemer nu endegyldigt løst. Samtidig har kameralinsen fået et lag glas, der er langt mere ridsebestandigt end på den foregående model.

iPhone 5 er blevet en del tyndere end sin forgænger, hvilket til dels skyldes, at Apple nu bruger en ny slags berøringsfølsom skærm, hvor sensorerne ligger bag skærmen, snarere end som et lag ovenpå. Hovedtelefonstikket er flyttet ned i bunden af telefonen - en ændring, der har medført spredt kritik, men som denne anmelder overhovedet ikke har været generet af. Når headsettet er i brug, er det jo oftest fordi man vil have hænderne fri, og derfor er telefonen som oftest nede i lommen.

Sammenligner man iPhone 4S og iPhone 5, syner den nye udgave ikke markant længere - men er man vant til den kompakte iPhone 4, er følelsen af det nye aflange design ganske markant. Den føles ganske enkelt mere skrøbelig.

Skærmen

I Android-verdenen konkurrer producenterne om, hvem der kan lave den største skærm i en mobiltelefon, og enkelte modeller er nu vokset så store, at det nærmer sig det groteske. Det gælder blandt andet Samsungs Galaxy Note II, der er mere tavlecomputer end mobiltelefon, og som kræver en ganske velvoksen hånd at betjene.

Apple er nu hoppet med på tendensen og har ladet iPhone 5-skærmen vokse en halv tomme, hvilket nogenlunde svarer til en ekstra række ikoner på startskærmen. Der er tale om samme Retina-skærm som på iPhone 4/4S, men farvemætningen er større, og derfor er der meget mere knald på farverne på iPhone 5. Det ser forrygende ud - og der er ingen tvivl om, at den skærm, man får i en iPhone 5, er en af markedets bedste oplevelser.

Skærmen er nu i 16:9-formatet, hvilket gør det en del federe at se film og spille spil i bredformat, men endnu er det kun relativt få apps, der understøtter det nye, større format. De apps, der ikke er optimeret til den nye skærm, åbner i stedet med en sort bjælke for oven og for neden.

I sagens natur slår oplevelsen af den større skærm igennem i alle apps - men hvis man blot bruger sin iPhone til de lidt mere almindelige ting, som fx lidt mail, lidt Wordfeud, lidt kalender, lidt Facebook og så til at tage lidt billeder, har man ikke stort glæde af den ekstra halve tomme skærm.

Kamera

Der er ikke de store nyheder på selve kameradelen i iPhone 5, men det var sandelig heller ikke nødvendigt, for allerede iPhone 4S var en af markedets bedste kameramobiler til almindeligt hverdagsbrug, og selv om konkurrenterne har lanceret modeller med højere opløsning (fx Nokias 41 megapixel-mobil, 808 Pureview), er der ingen, der overgår den overlegne brugeroplevelse i iPhone 4S.

Man savner dog, ligesom i den forrige model, en dedikeret kameraknap - men det ændrer ikke på, at iPhone 5 fortsat er blandt de bedste valg, hvis kameraet er vigtigt.

Nyt er muligheden for at tage panoramabilleder, der dog også virker i iPhone 4S, hvis man opgraderer til iOS6. Panoramabilleder er sjovt og meget velfungerende i iPhone 5, men dog også en funktion, der næppe vil finde anvendelse særligt ofte. Blandt nyhederne - der altså også findes i Phone 4S - er også en forbedret evne til at tage billeder i mørke.

iOS6

Lanceringen af Apples nye iOS6-system har været en af de mest balladeramte lanceringer nogensinde, og årsagen skal især findes i Apples Maps - de berømte kort, der er smækfyldt med fejl. Fra vores breddegrader kan nævnes, at Bornholm ifølge Apple ligger i Greve, og at Tårnby er flyttet ud på Saltholmen i Øresund. Göteborg er helt forsvundet.

Mens de nye Apple Maps, som Apple i øvrigt har undskyldt for, må siges at være helt ubrugelige til navigation, fordi man aldrig ved, hvor man ender, er der enkelte funktioner, der er yderst cool. På en iPhone 5 er især de nye 3D-kort lækre, og man kan da håbe, at Apple får styr på dem på et tidspunkt, så de også begynder at virke efter hensigten.

Der er ikke noget i iOS6 på iPhone 5, der ikke også virker i en iPhone 4S, så vi springer let hen over selve systemet her, men vil blot nævne, at iOS 6 på iPhone 5 er en flintrende hurtig oplevelse hele vejen rundt.

Hovedtelefoner

De gamle hovedtelefoner, der igennem årene har fået så umanerligt meget kritik, har fået en ordentlig overhaling og er nu nogle futuristisk udseende ørepropper, der tilbyder en meget bedre lyd. Apple hævder at have scannet over 600 øregange og forsøgt at finde et gennemsnit, så de nye hovedtelefoner passer bedre ind i øregangen. I mine øregange passer de dog ikke specielt godt ind - men klart bedre end de gamle, og lyden er markant forbedret.

Audio-entusiaster vil dog nok fortsat vælge at købe hovedtelefoner i en bedre kvalitet, men de medfølgende er altså bestemt bestået.

Opladerstik

En af de ting, Apple har fået mest klø for, er det nye opladerstik, som Apple kalder Lightning. Det er meget mindre end den gamle, klassiske brede dims, Apple har brugt til alle sine enheder, inklusiv iPods og iPads - og som sidder i et utal af højttalersystemer, docks og andre ting. Ændringen betyder, at alle disse ting ikke virker længere - og man må enten købe nyt eller købe en adapter, som Apple ikke inkluderer i pakken.

Det nye stik er dog væsentligt smartere, dels fordi det er mindre, og dels fordi det er skabt således, at det er næsten umuligt at ødelægge noget, hvis man sætter det skævt i. Er man total Apple-entusiast og har alt sit udstyr fra Apple, vil overgangen til det nye opladerstik være let - for alle kommende iDimser fra Apple vil bruge stikket. Anderledes ser det ud, hvis man også bruger udstyr fra andre producenter.

De seneste år er der nemlig sket en standardiseringsproces, hvor USB og mikro-USB-stikket har erstattet det væld af forskellige løsninger, der fandtes for blot få år siden. I dag er Mikro-USB således blevet standard i hele mobilmarkedet - men også i meget andet elektronisk grej.

Standardiseringen betyder, at man nu kan bruge den samme oplader til at lade alt muligt forskelligt grej op - kameraet, tavlecomputeren, MP3-afspilleren og mobiltelefon. Det betyder også, at man på længere sigt vil kunne spare ressourcer ved ikke at levere en oplader med i pakken hver gang - og i øvrigt undgå, at der rundt om i hjemmet hænger mange forskellige opladere og sluger strøm, selv om de ikke er i brug.

Jeg spurgte Apple, hvorfor de ikke er hoppet med mikro-USB-standarden, og svaret var, at man for let risikerer at ødelægge noget, hvis man sætter et mikro-USB-stik forkert i - og at Apple i øvrigt sælger en adapter i løs vægt.

Denne anmelder giver Apple ret i, at deres løsning er bedre end mikro-USB, men irriteres samtidig over, at jeg behøver slæbe rundt på en særlig iPhone 5-ledning, der ikke virker med mine andre enheder.

Alt det andet

iPhone leveres med et nyt sæt mikrofoner og teknologien HD Voice, der markant forbedrer kvaliteten af lyden i telefonsamtaler. Generelt oplevede jeg, at lyden i iPhone 5 var virkelig meget forbedret - især i forhold til iPhone 4, hvor lyden til tider var decideret ringe og ulden.

Om man får glæde af HD Voice afhænger imidlertid ikke af Apple men derimod af, om dit teleselskab og din samtalepartners telefon understøtter det. Og så kræver det, at man har 3G-dækning - og at modtageren også har det. Vi fik ikke kabalen til at gå op under testen - så vi må tage Apples ord for, at HD Voice virker, men vi har før leget med HD Voice i Nokia-mobiler og kan berette om, at lyden virkelig er mærkbart bedre.

Apples egen standard for videosamtaler, Facetime, er forbedret markant i form af et bedre frontkamera, og i øvrigt at der nu kan bruges Facetime via mobilens dataforbindelse og ikke som tidligere kun via Wifi. Det virker rigtigt fint - men videosamtaler har været muligt i mange år via mobiltelefoner, og denne anmelder har endnu aldrig hørt om nogen, der bruger det, så Facetime er nok ikke i sig selv et argument for at købe en iPhone 5. Især ikke, fordi det fortsat ikke er muligt at videosamtale med andre producenters mobiler. Heldigvis virker Skype på både Apples, Googles og Microsofts smartphones - og også på din hjemmecomputer.

LTE, som nogle teleselskaber kalder 4G, er nyt i iPhone 5, men virker først om et par måneder - og derfor har vi ikke kunnet teste det.

Er den pengene værd?

Hvis du er Apple-fan og bare MÅ eje alle dimser med et æble på, har du sikkert allerede købt en iPhone 5. Skæver du derimod til prisen, forholder tingene sig lidt anderledes. iPhone 5 er den dyreste iPhone fra Apple nogensinde, og den dyreste model koster hele 6.800 kroner (5.200 for den billigste), hvilket gør telefonen til den suverænt mest kostbare på markedet - til trods for, at den reelt ikke tilbyder ret meget nyt i forhold til sin forgænger.

Under testen oplevede jeg ikke markant forskel i forhold til iPhone 4s - hvis man altså ser bort fra designet og den større skærm, som kun rigtig kommer til sin ret, hvis man er film- eller spilleglad. I de fleste andre brugssituationer er iPhone 5 ikke forbedret i en sådan grad, at det kan betale sig at købe den, hvis man i forvejen ejer en 4S.

I øjeblikket kan den største 4S fås i Elgiganten for 5.555 kroner, og er prisen en faktor, bør man overveje, om man ikke kan nøjes med den. Mit gæt er, at 4S vil være alt rigeligt til de fleste almindelige smartphonebrugere - og den er endda dyr i forhold til markedets øvrige topmodeller.

Her koster en Samsung Galaxy SIII fx knap 4.000 uden abonnement, en HTC One X står i 3.700 kroner og Nokia har meddelt, at deres flagskib, Lumia 920 kommer til at koste 4.900 kroner.

Berlingske mener

iPhone 5 er den smukkeste smartphone på markedet - et lille stykke kunst, og en umådeligt lækker brugeroplevelse, der uden tvivl vil ende med at gøre den til den bedst sælgende smartphone nogensinde. Med god grund.

Men der er sket for lidt i forhold til iPhone 4S og i forhold til konkurrencen. Mens Nokia barsler med Lumia 920 og 820, der byder på innovationer som trådløs opladning og en skærm, der kan betjenes med vanter på, har Samsung tænkt kreativt i Galaxy S III med små nyttige ting som fx at skærmen ikke slukker, så længe man kigger på den. Her er Apples største nyhed, at skærmen er vokset en halv tomme.

Vi elsker stadig kameraet og det lækre design og det forbilledligt lette samspil med andre Apple-dimser. Og så er skærmen uden sidestykke - ligesom at udvalget af apps og digitalt indhold er markedets bedste.

Men i forhold til hvad markedets ellers har af tilbud - og især med tanke på, at Apple har skruet prisen op, så den billigste iPhone 5 nu koster 5.200 kroner uden abonnement, er det svært at give den topkarakter. Problemerne med kort i iOS6 - og især det forhold, at alt dit udstyr bliver ubrugeligt på grund af den nye oplader, trækker også ned - og vi ender derfor på blot fire ud af seks stjerner til iPhone 5.

Falder den i pris, og får Apple styr på kortene, giver vi gerne en stjerne mere - men for nuværende ville denne anmelder vælge at spare lidt på pengene og købe den gamle 4Ser i stedet.