Kæmpemobiler breder sig

Smartphones med skærme på mere end 5,6 tommer bliver mere udbredt, og salget vil ifølge en prognose fra analysevirksomheden Juniper Research vokse til 120 millioner i 2018 - mod 20 millioner i 2013.

På dette års CES-messe viste Huawei mobilproducentens phablet Ascend Mate frem, som her sammenlignes med en iPhone. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Becker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der findes efterhånden en skærmstørrelse for de fleste. Mens de funktioner, der typisk er kendt fra smartphonetelefoner finder vej til mindre skærme på håndled i form af smarte ure, bliver mobiler bare større og større - og har nu fundet en størrelse et sted midt imellem en smartphone og en tavlecomputere.

De kæmpe mobiler, der går under betegnelsen »phablets« som en sammentrækning af »phone« og »tablet«, er pt. populære størrelser hos producenter, der på det seneste er kommet med deres bud på varianter af de store mobiler.

Producenternes fokus på større skærme tegner da også til at begynde at sætte skub i populariteten hos køberne. Ifølge en ny prognose fra analysevirksomheden Juniper Research, der definere en phablet som en smartphone med en skærmstørrelse over 5,6 tommer, vil forsendelserne af phablets fra producenterne til forhandlerne vokse markant frem til 2018, hvor det forventes, at salget vil nå 120 millioner fra omkring 20 millioner i 2013.

Flere nye kæmpemobiler

Blandt eksemplerne er den kinesiske mobilproducent Huawei lancerede eksempelvis på verdens største forbrugerelektronikmessen Consumer Electronic Show - CES 2014 tidligere i januar en ny model Ascend Mate 2-telefon, som har en skærm på 6,1 tommer, som en afløser for Ascend Mate, der kom sidste år.

Sydkoreanske Samsung og LG er begge fremme med smartphones i de store størrelser og med buede skærmede, der for tiden også er en af de nye tendenser på mobilområdet. Samsung præsenterede i efteråret den buede Galaxy Resound, der er en variant af den tidligere lancerede telefon Galaxy Note III - begge med skærme på 5,7 tommer. LG har ligeledes lanceret sin variant af en buet model under navnet G Flex, der har en skærm på seks tommer - og i øvrigt har den feature, at den ifølge LG kan reparere sig selv, hvis den får ridser på bagsiden.

I efteråret lancerede taiwanske HTC lancerede i efteråret HTC One Max med en skærmstørrelse på 5,9 tommer og samtidig med sin variant af en fingeraftryksscanner efter Apples bud med iPhone 5S. Og for tiden går rygterne da også på, at der er en større skærm på vej fra elektronikproducenten Apple, når næste skud på iPhone-stammen skal præsenteres.

Apple-rygter om phablet

Lige nu er det rygter fra Kina, der ifølge teknologinyhedens Cnet går på, at Apples kommende model vil komme med to forskellige skærmstørrelser, hvor den ene med 5,7 tommer bevæger sig ind i kategorien af »phablets«.

I en kommentar til prognosen for phablet-markedet vurderer Juniper Research da også, at det kan få en væsentlig betydning for markedet, hvis Apple-rygterne om en iPhone i phabletstørrelse holder stik. Det vil kunne være med til at skabe ændringer på et marked, der ifølge Juniper Research ellers er drevet af styresystemerne Windows fra Microsoft med Nokias Lumia-modeller især, samt af Googles Android-styresystem med særligt Samsungs Note-serie, lyder det fra Juniper Research.

Selvom kæmpemobilerne forventes at vinde mere popularitet de kommende år og dermed et højere salg, er der fortsat tal om et lille tal i forhold til den generelle udbredelse af smartphones. I en ny analyse fra analysevirksomheden Emarketer forventes det, at der i år vil være 1,75 milliarder brugere af smartphones på verdensplan.