Forskere har fundet bogstaver i Mona Lisas øjne

Italienske forskere har fundet tal og bogstaver i øjnene på maleriet Mona Lisa.

Italienske forskere har nærstuderet Mona Lisa, og ved at se på maleriet gennem store forstørrelsesglas har de opdaget, at der i den mørke maling i Mona Lisas øjne er skrevet nogle tal og bogstaver. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maleriet Mona Lisa af italieneren Leonardo da Vinci er nu blevet centrum for et ægte da Vinci-mysterium.

Italienske forskere har nærstuderet maleriet, og ved at se på maleriet gennem store forstørrelsesglas har de opdaget, at der i den mørke maling i Mona Lisas øjne er skrevet nogle tal og bogstaver.

Afsløringen kunne komme direkte fra siderne i Dan Brown’s bestseller ’Da Vinci-mysteriet’, hvori Mona Lisa-maleriet gemmer på tegn, der kan fortælle, hvor den hellige gral er.

Det er Silvano Vinceti, formand for Italiens Nationale Komite for Kulturarv, der har opdaget tegnene. Han siger til Daily Mail, at bogstaverne og tallene ikke kan ses med det blotte øje:

- Men med et kraftigt forstørrelsesglas kan man tydeligt se dem.

Tallene og bogstaverne er bittesmå, men det er tydeligt for forskerne, at der i hendes højre pupil står LV, som kan står for Leonardo da Vinci. I venstre øje er tegnene ikke helt så tydelige, men der kan stå CE eller CB, og i broens bue i baggrunden står der enten 72 eller L2.

- Man skal huske på, at maleriet er næsten 500 år gammelt, så bogstaverne og tallene er ikke så klare og tydelige, som da de lige var blevet malet. Men vi er sikre på, at de ikke er en fejl, og at de er sat der bevidst af kunstneren.

Initiativet til den nye undersøgelse af Mona Lisa blev taget, da et andet medlem af Komiteen for Kulturarv opdagede en bog hos en antikvar, som omtalte symboler i Mona Lisas øjne.

- Vi ved, at da Vinci lagde særlig vægt på Mona Lisa, og at han i de sidste år af sit liv tog maleriet med sig overalt. Vi ved også, at da Vinci i sit arbejde brugte symboler til at sende budskaber, siger Silvano Vinceti.