Fladskærmen slår buler

Et buet fjernsyn er stuens nye samlingspunkt, mener to af verdens største TV-producenter, for så kan flere kikke med. Faktisk er det muligt at se to forskellige ting samtidig på samme skærm.

Den buede skærm gør, at flere kan kikke med og få en ordentlig betragtningsvinkel, siger Samsung, der er verdens største TV-producent. Men det bliver nu svært at hænge op på en flad væg. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Gennem de seneste år er en fladskærm blevet mere og mere, som ordet antyder: flad. Men det ændrer sig nu, hvor TV-skærmene begynder at bue ud i rummet i begge ender.

Allerede på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show, i Las Vegas i USA i januar viste de to sydkoreanske elektronikgiganter LG Electronics og Samsung de første modeller på TV-skærme i anselige størrelser - altså over 55 tommer store - med bueform i stedet for den traditionelle, fuldstændigt lige og stadig mere flade udgave.

To kanaler på samme tid

TV-skærmen buer en håndsbredde ud fra væggen i begge ender, hvilket pludselig betyder, at den ikke længere kan hænge elegant og mindre iøjnefaldende fladt ind på væggen men tværtimod pludselig fylder fire-fem gange så meget i tykkelsen som den helt flade skærm. Og de buede fjernsyn arter sig bedst ved at stå på en fod.

Der er dog mening med galskaben, skal man tro Samsungs europæiske markedsføringsdirektør, Michael Zöller, som fremviste sit firmas model på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin:

»Den kurvede linie giver et bredere udsyn, så flere kan kikke med, og Samsung har desuden lagt en multivisningsfunktion ind i skærmen, så man kan sidde og se to forskellige ting samtidig på den samme skærm, når man har de særlige multivisningsbriller på,« forklarer han.

Skarpere kontrast uden slør

Det 55 tommer store buede fjernsyn er kommet i handelen i Europa til den nette pris af 8.000 euro, små 60.000 kroner, men fremstår ellers, som det blev forevist første gang i januar.

Billedteknologien i skærmen er den såkaldte OLED, en videreudvikling af de hidtidige LED- eller LCD-skærme. OLED-teknologien bruger lysudsendende dioder, som tilsammen danner et langt skarpere billede på skærmen, end man ser på LED- og LCD-skærme. Kontrasten står skarpere, og responstiden er kortere, så der ikke er slør eller forsinkelser, når der er fuld fart på handlingen i den film, som man ser.

»Hver eneste pixel på skærmbilledet oplyser sig selv, og hvis den ikke er aktiv, er den helt sort. Dermed opnår man et helt skarpt billede,« forklarer Michael Zöller fra Samsung.

Også i ultra-HD

Samsung og LG har begge kombineret OLED-teknologien med den nye og højere skærmopløsning, ultra-HD (UHD), som har fire gange så mange pixler som et fjernsyn med fuld HD, altså fremover omkring otte millioner pixler. Samsung leverer et buet UHD-TV i de store skærmstørrelser, nemlig på 55 og 65 tommer. LG har en model klar i 55 tommer. Prisen i Danmark bliver på 80.000 kroner, men der er endnu ikke sat dato på, hvornår det kommer i handelen - ud over i fjerde kvartal.

LG hævder, at strømforbruget på den buede skærm er op til 67 procent mindre end et almindeligt fladskærmsfjernsyn.

Berlingske dækker IFA på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).