Den seende blandt de blinde

Berlingskes videnskabsjournalist analyserer et dystert billede, der vil gå over i historien som symbol på starten af en æra, hvor masserne definitivt overgav sig til teknologien og dens orakler.

Foto: ALBERTO ESTEVEZ

Det er et billede, der fremkalder gåsehud. For det giver os et glimt af en mulig fremtid, hvor nogle få tager kontrollen over de mange.

Til venstre, i et skær af projektørlys, spankulerer det ranke og seende orakel energisk af sted med et selvtilfreds drag om munden. Hvilket han har grund til. For omkring ham sidder alle hans lydige og blinde slaver – masserne af humane robotter, der er hjælpeløst fanget i hans forførende net.

Billedet vil formentlig gå over i historien. Ikke for dets tekniske kvaliteter, men for dets symboltyngde. Og sandsynligvis som et ikon på dengang virtual reality, VR, for alvor fik tag i menneskeheden.

Datoen: 21. februar 2016. Stedet: Mobile World Congress i Barcelona. Begivenheden: Teknologigiganten Samsungs lancering af en ny smartphone, der kan påmonteres et billigt VR-headset.

Det er her, at det glade orakel kommer ind i billedet.

Hans navn er Mark Zuckerberg. Han er blot 31 år og med en personlig formue på over 300 milliarder kroner allerede verdens syvende rigeste menneske. En formue, han har skabt på at få foreløbig 1,6 milliarder mennesker verden over til at købe ideen om, at venskaber kan dyrkes virtuelt og online. Og i samme åndedrag få brugerne til at spendere over 100 millioner timer om dagen på at kigge på små videofilm af bl.a. katte, hunde og solnedgange.

Vi ved ikke præcist, hvad der foregår inde bag det skæve smil. Men der er ingen tvivl om, at Mark Zuckerbergs drømme er større. Langt større.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Han springer op på scenen midt i et hav af teknologiforførte tilskuere i en anden verden.

»I det seneste år har vi arbejdet på at gøre Facebook til den bedste platform for at se 360 graders video,« siger han og fortsætter:

»For nylig har vi skabt nye teams på Facebook, der skal udvikle næste generation af sociale apps og VR. Vi har sat hundredvis af ingeniører til at skabe langt større fremdrift på området, end industrien ellers ville have været i stand til. Vi har forpligtet os til at skabe de bedste VR-oplevelser i verden.«

Hvorefter han tilføjer, at også det voldsomt populære computerspil Minecraft bliver tilgængelig på Facebook i VR-udgave.

Den unge multimilliardær og hans dedikerede team af digitale udviklere arbejder med andre ord på at skabe en nær fremtid, hvor vi oplever Facebook med virtual reality-briller på. Et mega-medie, hvor vi ikke forstyrres af udefrakommende syns- og lyd-indtryk, men kan hengive os helt og aldeles til en overbevisende, men ikke desto mindre kunstig erstatning for virkeligheden.

Hvor vi lever i en afsondret, selvstændig verden af nuttede hunde og katte og likes, der springer os i hovedet som snedrys fra himlen.

Efter Barcelona-begivenheden lagde Mark Zuckerberg uden blusel billedet af sig selv blandt techno-zombier ud på sin Facebook-profil. Under billedet skrev han:

»Enhver, der forudbestiller Samsung Galaxy S7 og S7 Edge, vil få et gratis VR headset med i købet. Og hvis du ikke forudbestiller, kan du købe det for bare 99 dollar.«

Lige nedenunder kommenterer en dedikeret fan:

»Det var en helt fantastisk begivenhed. Du fik virkelig alle blandt publikum til at blive vildt begejstrede for VR.«

Hvilket burde fremgå af billedet.