Jubel i Det Hvide Hus trods tvetydig rapport: »En helt og fuldstændig FRIFINDELSE!«

Stik mod forventning er Republikanerne ligefrem glade for resultaterne af den længeventede Ruslands-undersøgelse, som specialefterforsker Robert S. Mueller har arbejdet på i to år. Demokraterne lover, at sagen ikke ender her.

Donald Trump taler med pressen, inden han forlader Florida, hvor han har tilbragt weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE

Donald Trump er glad.

Selvom han med jævne mellemrum de seneste to år har kaldt Robert S. Muellers Ruslands-undersøgelse for en »heksejagt,« er han i dag begejstret for rapportens resultater.

»Intet aftalt spil, ingen obstruktion, en helt og fuldstændig FRIFINDELSE,« skriver præsidenten på Twitter, efter rapporten er blevet afleveret til justitsminister William Barr, som nu har leveret et fire siders resumé af rapporten til Kongressen.

I rapporten gør Robert Mueller det klart, at han ingen beviser har fundet for, at præsident Trump eller andre fra hans kampagne har konspireret med Rusland om at påvirke præsidentvalgkampen, der i 2016 endte med en sejr til Trump.

Til gengæld fastslår undersøgelsen dog, at der er tvivl om, hvorvidt Trump efterfølgende ulovligt har forsøgt at sætte hindringer i vejen for efterforskningen af sagen - det, man i USA kalder »Obstruction of Justice.«

Det konkluderes således i undersøgelsen, at »selvom denne rapport ikke konkluderer, at præsidenten begik en forbrydelse, har den heller ikke frifundet ham.«

Alligevel har USAs justitsminister vurderet, at der ikke er tilstrækkelige beviser til at føre en sag mod præsidenten for at have forhindret efterforskningen.

Trumps talskvinde Sarah Huckabee Sanders har på et pressemøde erklæret, at rapporten er en »helt og fuldstændig frifindelse« af Trump.

»Den særlige undersøger fandt intet aftalt spil, eller at der var lagt hindringer i vejen for efterforskningen,« siger hun.

Men Demokraterne har allerede lovet, at sagen ikke ender her. Partiets formand for Det Juridiske Udvalg i Repræsentanternes Hus, Jerrold Nadler skriver på Twitter, at han og resten af Demokraterne stadig vil have hele rapporten - og altså ikke bare Justitsministeriets fire siders lange resumé af den - frigivet, så de selv kan granske bevismaterialet:

»Justisministeriet skylder offentligheden mere end blot en kort synopsis og beslutningen om ikke gå længere med deres arbejde,« skriver han:

»Specialefterforsker Mueller arbejdede i 22 måneder for at afgøre i hvilken grad præsident Trump forhindrede efterforskningen. Justitsminister Barr brugte to dage på at fortælle det amerikanske folk, at mens præsidenten ikke er frifundet, vil man ingen handling tage fra Justitsministeriets side,« skriver han.

Han lover derfor, at Demokraterne vil kalde justitsministeren til høring i Repræsentanternes Hus.

Elizabeth Warren, der er en af Demokraternes håbefulde præsidentkandidater ved næste valg, forlanger også på Twitter, at hele rapporten publiceres. Hun henviser til, at Kongressen allerede har stemt om at få hele rapporten frigivet - og at der var et klart flertal for, at hele rapporten skulle gøres offentlig.

»Kongressen stemte 420-0 for at få hele Mueller-rapporten ud. Ikke et ‘resumé’ fra hans (Trumps, red.) håndplukkede justitsminister. Justitsminister Barr, gør hele rapporten offentlig. Øjeblikkeligt,« skriver hun på Twitter.

Fra Bernie Sanders, der også stiller op ved præsidentvalget for Demokraterne i 2020, lyder samme besked:

»Jeg vil ikke have et resumé af Mueller-rapporten. Jeg vil have hele den forbandede rapport,« skriver han på Twitter.

Republikanerne er dog nærmest enstemmigt enige om, at der ikke behøver komme mere ud fra rapporten.

Den republikanske senator Lindsey Graham, som er tæt med Donald Trump, siger ifølge Washington Post for eksempel, at »den sky, der hang over præsident Trump er blevet løftet med denne rapport« og har opfordret USA til at »komme videre.«