Mads Øland: Der er langt mere doping i sport end før

Direktør for DEF, Mads Øland, siger, at der er mere doping i elitesport, end der var i 1990'erne.

Hvis nogen forestiller sig, at der ikke er ret meget doping tilbage i elitesport, så tager man fejl, siger Mads Øland. Scanpix/Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere

København. 1990'erne står som det måske værste årti i nyere sportshistorie, når det kommer til brug af doping blandt sportsfolk - i særdeleshed inden for cykelsport.

Den opfattelse har mange fans nok efter skandalerne i Tour de France og kaskaden af dopingindrømmelser fra aktørerne på den tid.

Men brugen af doping er ikke blevet mindre. Tværtimod.

Det siger direktøren i Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), Mads Øland, der også er direktør for Spillerforeningen i fodbold.

- Dopingproblemerne er ikke blevet ryddet op med Festina-skandalen i 1998 eller skandalen omkring Lance Armstrong og hans cykelhold, eller det vi har set med russerne her i 2016, siger han til TV2 Sport.

- Det vil jeg gerne afsløre - den illusion vil jeg gerne dræbe for alle dem, der ser elitesport og nyder det. Der er doping i elitesport, og det er der på et niveau, der er uacceptabelt højt.

I 1999 blev Det Internationale Antidopingagentur (Wada) oprettet med henblik på at komme de massive dopingproblemer i elitesport til livs.

Det er langtfra lykkedes, lyder det fra DEF-direktøren.

- Når vi sidder internationalt og snakker med de andre spillerforeninger, så er det vores indtryk, at dopingproblemerne er større i dag, end de var, da Wada blev startet i november 1999, lyder det fra Mads Øland.

Samtlige russiske atletikudøvere på nær én blev udelukket fra OL i Rio i august, efter at en Wada-rapport afslørede omfattende og statsstøttet doping i Rusland.

Også mange andre russiske atleter blev nægtet deltagelse ved OL som følge af afsløringerne, ligesom test af tidligere dopingprøver fra OL i 2008 og 2012 har fældet flere russiske atleter efterfølgende.

/ritzau/