Gravgaard er en tiltrængt satsning

Michael Gravgaard konkurrerer med en lille håndfuld om at være byens mest berømte fodboldsøn, og hans tilbagevenden kan i Randers sagtens betragtes som en blåstempling af klubbens indsats, skriver Berlingskes sportsredaktør

Randers FC. Michael Gravgaard præsenteret som ny direktør på pressemøde. Svend Lynge Jørgensen præsenterede også Ole Nielsen som ny sportschef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen

Bestyrelsesformand Svend Lynge Christensen havde på forhånd beskrevet, at den nyhed, han ville præsentere på pressemødet i går kl. 13.00, ville blive så spændende, at man ville »fortryde, hvis ikke man kom.«

Var den så det? Bortset fra, at enkelte medier allerede mandag aften havde bragt Michael Gravgaards navn i spil, og Berlingske to timer før, det blev officielt, kunne slå fast, at det ville blive ham, der blev præsenteret som ny direktør, hvorved lidt af nyhedsværdien forsvandt, er svaret ja.

Ja, det er spændende. Ikke kun på den underholdende, men også på den uvisse måde. Ret beset aner vi ikke, om Michael Gravgaard har kompetencerne til at bestride jobbet, selvom jeg personligt har en fornemmelse af, at han er dygtig til det meste af det, han kaster sig over.

Han var en habil forsvarsspiller og en vigtig brik i FC Københavns succesfulde Champions League-debut i 2006, og han var både mere modig og mere veltalende end de fleste af hans holdkammerater, når han gav interview. Selvfølgelig blev han også anfører.

Siden blev han en udmærket studievært, avancerede hurtigt til en rolle som sportschef på Canal9 og drev ved siden af et ejendomsfirma, som han mig bekendt har haft pæn succes med.

Og nu skal han så være direktør. Han vidste sikkert godt, at han ville blive mødt med spørgsmålet om, hvorvidt han var rustet til det, og han svarede pænt for sig og fremhævede de lederroller, han har bestredet både inden for TV og på fodboldbanen, ligesom han mindede om, at han jo har studeret cand.merc.aud. og er uddannet revisor.

Det er fint, og Michael Gravgaard er både hårdtarbejdende, intelligent og viljefast. Men lad mig også være ærlig: Trods hans åbenlyse kvaliteter, giver hans manglende erfaring i ikke bare direktørrollen, men i toppen af en sådan organisation anledning til flere spørgsmål end svar, og selvom han som person har forudsætningerne for at blive en god direktør, er Svend Lynge Chris-tensen ikke i nærheden af at have nogen garantier for det.

Når han alligevel har ansat Michael Gravgaard og ikke en velkendt intern medarbejder eller en mere erfaren talknuser udefra, er det i særlig grad, fordi Michael Gravgaard har et navn, der kan være med til at løfte Randers ud af den anonymitet, der i nogen grad kendetegner klubben. Nå ja, det er da så simpelt, at jeg næppe havde skrevet klumme om Randers’ nye direktør, hvis ikke han havde været Michael Gravgaard, men – lad os sige – klubbens projektchef Jesper Hansen, der også blev nævnt som en mulig kandidat til stillingen.

På et tidspunkt, da Randers FC er rystet, efter forhandlingssammenbruddet med Pathway Group og afskeden med først sportschef Peter »PC« Christiansen og siden direktør Hans-Peter Rasmussen, er Michael Gravgaard et opsigtsvækkende valg. Ikke et dårligt, men opsigtsvækkende valg. Og jeg kunne sagtens forestille mig, at det var noget, han havde haft lyst til gennem længere tid.

Randers FC har ikke i samme grad fået den opmærksomhed, som de har fået hos konkurrenter som OB, AGF og AaB, og i en verden, hvor eksponering er lig med indtægter fra sponsorer, fans og ikke mindst TV-rettighedshaverne, der betaler mest til de klubber, der bliver udtaget til første- og andenvalgskampene i Superligaen, ville det på lang sigt være problematisk. Hvis Randers fortsat skal kunne konkurrere og på et tidspunkt måske endda vokse sig permanent større end eksempelvis de nævnte klubber, er anonymitet ikke vejen frem.

Da Michael Gravgaard en af dagene mellem jul og nytår takkede ja til jobbet i Randers FC, var det anden gang, han havde fået det tilbudt. Desto større var glæden for Svend Lynge Christensen, da han denne gang fik ja, og jeg gætter næppe forkert, hvis jeg sporer en vis stolthed i hans måde at præsentere sin nye direktør på. Michael Gravgaard konkurrerer med en lille håndfuld om at være byens mest berømte fodboldsøn, og hans tilbagevenden kan i Randers sagtens betragtes som en blåstempling af det, klubben har gjort gennem de seneste mange år.

Læsere, der fulgte med i danskundervisningen på gymnasiet, vil kunne genkende folkeeventyrets opbygning i historien om Michael Gravgaard: Knægten, der forlader hjemmet i Spentrup og rejser ud i den store verden, hvor han gennemgår en stribe prøver for siden at vende hjem både stærkere og klogere til folkets hyldest, prinsessen og det halve kongerige. Nå ja, i overført betydning i det mindste, for det er en særdeles betydningsfuld post, han vender hjem til, uanset om prinsessen af Randers står og venter med bare tæer i de nyeste H2O-sandaler eller ej.

Der er ingen garantier for, at han bliver en succes. Men han har et personligt potentiale, et navn og en lokal forankring, der bør sikre ham et godt udgangspunkt. Forhåbentlig til gavn for Randers FCs tiltrængte udvikling.