Dette er værre end doping

Morten Crone Sejersbøl, sportsredaktør på Berlingske Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Hvad er fodbolden uden den rene konkurrence? Har den attraktionsværdi som en art opvisning, som kunst, som fascination, hvis intet står på spil, og alt er aftalt på forhånd? Muligvis som havespil, som en ramme om trick og finter på YouTube eller til showkampe, hvor fallerede musikere og skuespillere ville udstille sig selv til moro for pøblen. Ikke engang i haven gad vi spille fodbold som de lallende amatører, de fleste af os er, hvis resultatet var givet på forhånd. Som professionel sport ville det blot være et spørgsmål om tid, før den ville dø af mangel på interesse.

Derfor er den sag, der fredag eftermiddag ved Landsretten i Stuttgart blev sat et foreløbigt punktum for, da fem tyske mænd tilstod at have deltaget i omfattende matchfixing, som blandt andet involverede to kampe i Superligaen, dybt alvorlig. Ja, det er vel den største skandale i Superligaens historie målt på konsekvenser for fodbolden.

Ifølge anklageskriftet, som Ekstra Bladet i går kunne referere, er der tale om de to kampe fra sidste sæson: FC Vestsjælland-Esbjerg (1-4) og FC København-FC Vestsjælland (2-0). De fem tyskere erkendte at have betalt en spiller fra FC Vestsjælland penge for at påvirke udfaldet af kampene, der altså begge endte med nederlag til netop FC Vestsjælland, hvorved den beskidte mission således kan siges at være lykkedes. Det er blandt andet telefonaflytninger, der har afsløret, hvordan de fem mænd har skabt kontakt til spilleren via en dansk mellemmand, og hvordan de skal have betalt omkring 450.000 kroner for at få spilleren til at gøre, hvad de ønskede af ham.

Har man været naiv nok til at tro, at matchfixing ikke kunne finde sted i Danmark, er der tale om det ultimative uskylds-tab for dansk fodbold. Matchfixing er ikke længere noget, der kun sker i Østeuropa eller i Asien, men noget der direkte kan påvirke eller ligefrem diktere det, vi hveranden weekend går hen på vores lokale stadion for at lade os underholde af.

I årevis har cyklingen måttet leve med den allestedsnærværende dopingmistanke, og da det internationale dopingagentur (WADA) i begyndelsen af november efter udarbejdelsen af en sønderrivende rapport om systematisk doping valgte at suspendere det russiske atletikforbund, blev vi for alvor vækket og fik fortalt, at forbudte stoffer sandelig stadig er noget, man udskriver som statsfinansieret idrætsorganisation, og at det ikke forsvandt med Jerntæppets fald.

Men argumentet om, at matchfixing er endnu værre end doping, er desværre helt ædrueligt. Det er en større trussel mod sporten. Det er større end den snyd, der foregår mellem spillerne, når de lader sig falde i feltet, holder hinanden i trøjen eller doper sig med stoffer, der gør dem hurtigere, stærkere og mere udholdende. For:

»Matchfixing er en kortslutning af sportens konkurrence-etos. Det er et langt, langt alvorligere problem end doping [...] Selv om Lance Armstrong indtager doping, skal han stadig være hurtigere, stærkere og dygtigere end de andre,« som idrætsforsker fra Aarhus Universitet, Ask Vest Christiansen, sagde til Information i 2013.

Altså: Hvis du filmer, holder i trøjen eller doper dig, gør du stadig alt for at blive så god som muligt. Ved matchfixing  bryder du hele konkurrencevilkåret og sparker bolden ind i sit eget mål for at blive så dårlig som muligt. For nu at sætte det på spidsen.

Og her opstår endnu et problem. For hvordan afslører man matchfixing, hvis ikke man har en mistanke og kan telefonaflytte dem, der fikser? Det er ikke så nemt at se, som man måske lige skulle tro, for selvmål eksisterede længe før bookmaking, og dårlige fodboldspillere er ikke nødvendigvis betalt for at være ringe, og så er det, vi står med mistanken: Snyder han, eller fumler han?  Det er den iboende mistro og den nagende mistillid.

Nu er matchfixingen for alvor kommet til Danmark på allerhøjeste niveau, og vi kan ikke lukke hverken øjnene eller grænserne for det. Syndefaldet er sket.