Atleter vil hælde Rusland ud af OL efter dopingskandale

IOCs aktivkomité kræver omgående handling af IOC-ledelsen efter offentliggørelse af dopingrapport.

Richard McLarens rapport har udløst krav om hårde sanktioner mod russisk idræt. Reuters/Peter Power
Læs mere
Fold sammen

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) kan ikke gøre andet end at udelukke Rusland helt og aldeles fra OL, der begynder om godt to uger.

Sådan lyder det fra IOC's aktivkomité, inden IOC-toppen med præsident Thomas Bach i spidsen skal finde en løsning på et møde tirsdag.

- Jeg opfordrer IOC's ledelse til at følge Wada-anbefalingerne og handle derefter - ikke lade teknikaliteter stå i vejen, siger Adam Pengilly, britisk medlem af aktivkomitéen og flere gange OL-deltager i kælkedisciplinen skeleton.

Opfordringen kommer efter, at en uafhængig rapport bestilt af Det Internationale Antidopingagentur, Wada, har konkluderet, at både Ruslands politiske top og det hemmelige politi var involveret i systematisk dopingsvindel.

Manden bag rapporten, juraprofessor Richard McLaren, anser det ikke for sin opgave at give IOC råd, men Wada krævede straks efter offentliggørelsen af rapporten Rusland udelukket fra al international idræt, indtil en kulturændring har fundet sted.

Aktivkomitéen påpeger, at IOC vil tabe troværdighed, hvis der ikke bliver skredet ind nu.

- Træd frem og gør, hvad der er rigtigt. Hele verden kigger på os nu. IOC bliver anset som bannerfører for den olympiske bevægelse. Dette kan blive et vigtigt punkt i IOC's historie og for Thomas Bach som præsident, siger Adam Pengilly.

Den newzealandske skeleton-udøver Ben Sandford, der sidder i Wadas aktivkomité, kalder rapportens konklusioner "ekstremt chokerende og virkeligt sørgelige".

- Den rapport kan ikke bare forsvinde ind i systemet. Den skal udløse konsekvenser nu.

- Når du har et statsstøttet system, der kører et dopingprogram og ødelægger resultater af dopingprøver, er det helt vildt. Rusland er nødt til at se på sig selv. Landet kan kun takke sig selv for denne situation, siger Bob Sandford.

Formanden for aktivkomitéen i Wada, den tidligere olympiske langrendsmester Beckie Scott, mener, at rapporten endelig må føre til de konsekvenser, som komitéen længe har efterspurgt.

- Vi føler lidt, at vi har fået ret, for vi har bedt om dette siden sidste år. Vi håber virkelig, at man fører anbefalingerne ud i livet, siger Beckie Scott.

IOC holder tirsdag et hastemøde om sagen. Formelt kan IOC ikke udelukke sportsfolk fra OL, det skal de enkelte specialforbund stå for.

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) besluttede allerede i juni at udelukke russiske atletikudøvere fra legene i Rio de Janeiro.

/ritzau/Reuters/AFP