»Chokerende« rapport om russisk doping

IOC har udelukket Ruslands sportsminister fra OL og undersøger, om det er muligt at udelukke de russiske atleter. Det sker, efter at en ny rapport har afsløret et »chokerende« omfang af statsstyret doping.

De russiske OL-deltagere ved åbningsceremonien i Sotji i 2014. Den tidligere chef for Ruslands antidopingindsats, der er udpeget som en nøgleperson i Ruslands dopingprogram, har erkendt, at han i Sotji hjalp mindst 15 russiske medaljevindere med at dope sig. Foto: Barbara Walton/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det var en ganske særlig udnævnelse, som Ruslands daværende premierminister, Vladimir Putin, foretog i 2010, hvor han gjorde Jurij Nagornykh til viceminister for sport. For Nagornykh skulle få en helt central rolle i at genrejse russisk sport efter de skuffende olympiske vinterlege i Vancouver samme år. En rolle, som bringer statsstyret doping af atleter op på et niveau, der ikke er afsløret i samme omfang siden DDRs kollaps.

Omfattende brug af doping, blandt andet af anabole steroider, krævede imidlertid kontrol med de russiske antidopingmyndigheders laboratorium i Moskva. Helt stram kontrol. Derfor skulle hver eneste positiv dopingprøve rapporteres til Nagornykh, og sendte han beskeden »reddes« retur, så betød det, at den positive prøve skulle rapporteres som negativ til de internationale antidopingmyndigheders (WADA) database, mens selve prøven blev i Moskva. Sådan »forsvandt« langt de fleste positive russiske dopingprøver fra offentlighedens kendskab.

For at skabe troværdighed om det russiske antidopingarbejde nød enkelte atleter ikke den form for beskyttelse, og her lod Nagornykh så dopingfælden klappe, ved at disse prøver blev indrapporteret som de positive prøver, de var. Men hver eneste gang var det Nagornykh, der bestemte »udfaldet«:

»Viceminister Nagornykh var afgørende for en smidig afvikling af metoden for forsvindende positive prøver. Som statens repræsentant blev han adviseret om hvert eneste positivt analyseresultat i Moskva-laboratoriet fra 2011 og frem. Nagornykh besluttede, som viceminister for sport, hvem der skulle nyde godt af beskyttelsen, og hvem der ikke skulle,« hedder det i en dugfrisk og uafhængig rapport, som den canadiske juraprofessor Richard McLaren har udarbejdet for WADA i kølvandet af de første rapporter om systematisk doping i Rusland.

Hårde fyre bag forsvindingsnummer

Metoden fungerede perfekt, når det gjaldt om at undgå, at Ruslands bedste atleter under den løbende træning faldt i dopingfælden, men ved store internationale konkurrencer som vinter-OL i Rusland i 2014 skulle der mere til. Som et led i den organiserede doping blev den russiske sikkerhedstjeneste FSB direkte involveret i at udskifte indholdet af urinprøver med »rene prøver«, som FSB havde opbevaret.

Den tidligere chef for Ruslands antidopingindsats, Grigorij Rodtjenkov, der sidste år i en omfattende rapport blev udpeget som en af nøglepersonerne i Ruslands dopingprogram, gik til bekendelse i maj. Her afslørede han over for avisen New York Times, hvordan han for to år siden hjalp mindst 15 russiske medaljevindere, herunder fire guldmedaljevindere, med at dope sig i forbindelse med vinter-OL i russiske Sotji i 2014.

Rodtjenkov er hovedvidnet i den nye rapport, og ifølge Rodtjenkov arbejdede eksperter fra FSB i årevis på at finde en metode til at omgå den forsegling, der skal forhindre manipulation med sportsudøvernes urinprøver. Det lykkedes kort før OL i Sotji. Derfor kunne russiske embedsmænd gennem et hul i laboratorievæggen bytte urinprøver fra dopede sportsfolk ud med rene prøver, oplyste Grigorij Rodtjenkov.

Ifølge McLaren-rapporten bad Nagornykh FSBs »magikere« om at anvende samme metode til at udskifte de positive prøver i laboratoriet i Moskva, da den russiske dopingskandale sidste år begyndte at rulle. WADA sendte dengang sine kontrollører til Moskva for at afhente de officielt negative prøver, og McLaren fastslår, at der er sket manipulation med disse prøver, herunder at tre af dem indeholder et andet DNA end fra den atlet, som officielt skulle have afleveret urinprøven.

Den barske hovedkonklusion i McLaren-rapporten lyder derfor:

»Sportsministeriet styrede, kontrollerede og overså manipulation af atleters resultater og ombytning af prøver.«

Mulig kollektiv udelukkelse af Rusland

Rapporten, som er bestilt af WADA, fik tirsdag IOCs ledelse til at iværksætte en række foreløbige sanktioner over for Rusland, herunder udelukkelse af Nagornykhs chef og præsident Putins loyale partisoldat, sportsminister Vitalij Mutko, fra at deltage i OL i Rio de Janeiro.

Samtidig undersøges de »juridiske muligheder for en kollektiv udelukkelse af alle russiske atleter i De Olympiske Lege 2016«. Disse muligheder skal vejes op mod den enkelte atlets rettigheder, understregede IOC i en meddelelse tirsdag eftermiddag.

Det internationale atletikforbund (IAAF) har allerede udelukket russiske atleter fra alle internationale konkurrencer, herunder OL, men russiske atleter, der ikke er taget i doping, har klaget til den internationale sportsdomstol, CAS. Den sag afgør CAS torsdag, og først herefter vil IOC træffe en beslutning om eventuel kollektiv udelukkelse af samtlige russiske atleter fra OL.

IOC-formand Thomas Bach lægger dog ikke skjul på sagens omfang og alvor.

»Rapportens resultater viser et chokerende og hidtil uset angreb på sportens integritet og på De Olympiske Lege. IOC vil derfor ikke tøve med at bruge de hårdest mulige sanktioner mod individer eller organisationer involveret,« udtaler han i meddelelsen.

Putin raser over »politisk indblanding«

Præsident Putin reagerede allerede mandag aften med harme over udsigten til en mulig udelukkelse af Rusland fra OL. De nævnte personer i McLaren-rapporten, herunder Jurij Nagornykh, er ganske vist blevet midlertidigt suspenderet, men Putin understreger, at WADA må levere mere »fyldestgørende og objektiv, faktabaseret information,« før der kan drages konklusioner.

Vladimir Putin mener grundlæggende, at der er tale om politisk forfølgelse af Rusland og sammenligner situationen med mange vestlige landes boykot af OL i Moskva i 1980.

»I dag ser vi en farlig tilbagevenden til at lade politik blande sig i sport. Ja, indblandingen tager en anden form i dag, men essensen er den samme, nemlig at gøre sport til et instrument for geopolitisk pres,« udtaler Putin i en meddelelse med reference til de »såkaldte dopingskandaler.«