Gordisk knude og fremtidsdans

Dansk Danseteater i spanske Marcos Moraus værk »Vals« på kompagniets nye program med samme titel. Foto: Søren Meisner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her 14 dage før Dansk Danseteater flytter ind i sit nye domicil i Operaen på Holmen, hvor både dansere, administration og teknisk personale fremover får fast base, har kompagniet allerede indtaget Takkelloftet med den nye dobbeltforestilling »Vals«.

En forestilling, der med to kreationer af henholdsvis den amerikanske koreograf Stephen Shropshire og den spanske multikunstner Marcos Morau markerer det øgede fokus på internationale koreografer, som Dansk Danseteater vil have i de kommende år.

Den 44-årige Shropshire er i sit billedrige, men ret abstrakte værk, »Knot«, inspireret af sagnet om den gordiske knude. Scenografiens sorte kantede objekter, som danserne rykker rundt på scenen, symboliserer netop de ting, der står i vejen og sætter grænser for os i livet, mens de i alt syv dansere udforsker menneskelige relationer i forskellige konstellationer og korpsskulpturelle formationer.

Meget interessant er det at se, hvordan Shropshire, der benytter en nærmest matematisk, algoritmiske metode til at sammensætte bevægelsesfraser, formår at skabe et dynamisk og organisk flow i koreografien.

Danseren Stefanos Bizas fører an med stor dyrisk smidighed. Han folder sig fint ud både solo og i flotte, seje duoer sammen med den karismatiske, blonde, ballettrænede Hollie Tuxford, der p.t. er praktikant i Dansk Danseteater og ligner en græsk gudinde på en stridsvogn, når hun gør sin entré stående på ryggen af sine meddansere.

I den 34-årige Marcos Moraus værk »Vals« ser man en både skulpturel og arkitektonisk iscenesættelse af de i starten ansigtsløse kroppe i glimtende sorte, tætsiddende heldragter. De i alt syv akavede og følelseskolde tegneserielignende fremtidsvæsner forsøger her at komme på sporet af den tabte tids vals. Og midt i den elektroniske musik hører vi bl.a. valsetoner af Sibelius, Sjostakovitj og valsekongen Strauss titte frem.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Stefanos Bizas og Hollie Tuxford i amerikanske Stephen Shropshires »Knot« på programmet »Vals« med Dansk Danseteater. Foto: Søren Meisner Fold sammen
Læs mere

Humoren er med fra starten i det lidt installationsprægede værk, hvor en stor gammel spolebåndoptager indledningsvis hænger i luften, mens en krop indhyllet i fortidens båndsalat ruller rundt på gulvet. Langsomt går valsens vuggende tredelte takt sjovt i krop og lemmer på de kølige væsner, der med tiden får lidt mere sensualitet og menneskelighed i det stramt formede værk.

Det er to meget forskellige, men interessante bud på ny koreografi, man kan opleve på programmet »Vals« med 14 prima dansere fra Dansk Danseteater.

Hvad: »Vals«
Hvem: Dansk Danseteater i koreografier af Stephen Shropshire og Marcos Morau.
Hvor: Takkelloftet, Operaen, sidste dag 22. januar. Herefter på danmarksturné.