Granhøjs sidste vals i Aarhus

Søndag dansede Granhøj Dans for sidste gang i Aarhus og hyldede atter Leonard Cohen på mesterlig vis.

Foto: Per Victor Fold sammen
Læs mere

Efter 27 år med base i Aarhus indstiller koreografen Palle Granhøj nu sine aktiviteter i den jyske hovedstad med sit livsværk, Granhøj Dans.

Et dansekompagni, der ikke bare har været et flagskib for scenekunsten i Aarhus. Granhøj Dans har gennem årene også formået at bibeholde positionen som et af de absolut førende kompagnier på den danske dansescene, ligesom det tre gange Reumert-vindende kompagni har markeret sig utroligt stærkt internationalt. Men som Palle Granhøj skrev i en pressemeddelelse i begyndelsen af oktober: »Denne by har fuldstændig drænet mig for kræfter og lyst til at kæmpe mere. Det har været en lang kamp. En kamp for overlevelse og en kamp for anerkendelse i form af at opnå arbejdsbetingelser, der kan sammenlignes med f.eks. børneteatrene i byen.«

Ønsket fra Palle Granhøj har været at få en fireårs-bevilling fra Aarhus Kommune i stedet for de étårs-bevillinger, han nu har levet med i 27 år. Han har tilmed de sidste seks år skruet helt ned for administrationen i kompagniet og har selv lavet PR og formået at sælge billetter uden hverken personale eller annoncer.

Men da Palle Granhøj ved byrådets budgetforlig i september ikke kunne få den ønskede afklaring på kompagniets økonomiske fremtid, valgte han definitivt at stoppe med at producere dans i Aarhus med udgangen af 2016. Dermed kommer Granhøj Dans heller ikke til at lave den planlagte danseforestilling over Susanne Biers film »Elsker dig for evigt« til Musikhuset, når Aarhus i 2017 er Europæisk Kulturhovedstad.

Men naturligvis ville Granhøj Dans sige farvel til Aarhus med manér. Og det gjorde kompagniet i weekenden med to opførelser af den fantastiske Reumert-nominerede 20-årsjubilæumsforestilling »Dance me to the end on/off love« fra 2010, der både er et selvportræt af Palle Granhøj og en hyldest til Leonard Cohen. En dansekoncert, der har været opført næsten 200 gange verden over og har været set af over 30.000 mennesker.

Der var selvfølgelig stuvende fuldt til den definitivt sidste forestilling søndag i det tidligere missionshus i Klosterport i centrum af Aarhus, hvor Granhøj Dans har holdt til de seneste otte år. Og forestillingen igennem vibrerede salen af både inderlighed, kærlighed og humor, men også afdæmpet vemod med de tolv skønne kunstneres forunderligt fantasifulde og fine musikalske fortolkninger af en lang række Cohen-sange.

Man kommer til at tænke på Palle Granhøjs situation i Aarhus, når koreografen med vanlig obstruktionsteknik i starten udfører en grotesk mimisk ansigtsdans med sit skaldede hoved indespændt i stramme elastikker, mens musikken skifter fra »I Can’t Make the Hills« til en inciterende korversion af »Ain’t No Cure for Love«. Men elastik-indslaget stammer faktisk fra Granhøjs »Exclusif« fra 1998, og hele »Dance me to the end on/off love«, der er fyldt med skaldede dukkehoveder, rummer elegante hilsner til tidligere Granhøj-forestillinger.

Fremragende reciterer Dorte Petersen »A Thousand Kisses Deep«, mens hendes fødder balancerer fra det ene dukkehoved til det andet. Uendelig smukt er det, når Thierry Boisdon synger »Take This Waltz« på spansk, mens Palle Granhøj ømt favner Carina Raffel i det dunkle lys, og rørende er Granhøjs gestiske dans til »Dance Me to the End of Love«.

Men specielt til lejligheden sluttede forestillingen søndag med en ferm omskrivning af Cohens »Alexandra Leaving«, der blev til et farvel til Granhøj Dans.

»Hvis man bare smækker døren hårdt nok, så er der mindst to andre, der åbner sig,« siger Palle Granhøj dog optimistisk til Berlingske. For der er allerede flere udenlandske producenter, der har meldt sig på banen, ligesom flere danske teatre gerne vil åbne dørene for Granhøj Dans.

Det vil Palle Granhøj fortælle mere konkret om, når kompagniets bestyrelse holder afskedsreception for ham 8. december. Forinden gæstedanser Granhøj Dans 3. december på Teaterøen i København med »Petrushka – Extended« som en del af off-programmet under den store nordiske danseplatform, Ice Hot.

Hvad: »Dance me to the end on/off love«

Hvem: Idé, koncept og koreografi: Palle Granhøj. Tekst og musik: Leonard Cohen. Medvirkende: Palle Granhøj, Anne Eisensee, Dorte Petersen, Carina Raffel, Palle Klok, Kristian Skov, Mads Pinholt, Niels Boelsmann, Kim Schultz, Thierry Boisdon, Morten Møller og Bill Eldrigde.

Hvor: Klosterport Aarhus, søndag.