Yahya Hassans overfaldsmand blev dømt i Glostrup-sag

Den 24-årige mand, der har erkendt mandagens overfald på Yahya Hassan, blev i 2007 den første terrordømte i Danmark.

Foto: BTSOLO

24-årige Isaac Meyer, som tirsdag blev varetægtsfængslet for overfaldet på den danske digter Yahya Hassan, hed tilbage i 2007 Abdul Basit Abu-Lifa. Her blev han som 17-årig dømt efter terrorlovgivningens strengeste paragraf og blev den første terrordømte i Danmark.

Abdul Basit Abu-Lifa fik syv års fængsel for at planlægge et terrorangreb sammen med to terrordømte mænd i Bosnien. Terrorsagen blev kendt under navnet Glostrup-sagen og begyndte i 2005, hvor 25 personer blev anholdt efter et tip fra politiet i Bosnien. I hovedstaden Sarajevo havde politiet fundet 20 kilo sprængstof på den 19-årige dansk-tyrker AC og den 18-årige svensk-bosnier Maximus. Ifølge anklageskriftet afværgede anholdelsen et planlagt terrorangreb på et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet.

I Danmark blev der rejst tiltale mod fire personer, men kun Abdul Basit Abu-Lifa blev idømt fængselsstraf. Han blev i 2010 løsladt.

Den 24-årige overfaldt Yayha Hassan på Københavns Hovedbanegård i går aftes, da Hassen var ved at sige farvel til sin kæreste. Slagsmålet blev stoppet af DSB-personale, der fik tilkaldt politiet, som anholdt overfaldsmanden.

Ved samme grundlovsforhør forklarede manden, at han godt vidste, hvem Yayha Hassan var. Han erkendte i samme ombæring, at han havde slået digteren på hovedbanegården.

Læs også: »De skal kraftedeme snart lære, at det ikke er i orden«

Anklageren mente, at det var en skærpende omstændighed, at motivet skulle være af religiøs karakter. Men det nægtede den 24-årige mand, der mødte i retten med kort hår og stort fuldskæg. Han bar cowboybukser, sort striktrøje og et stort hvidt armbåndsur.

I retten forklarede anklageren, at Hassan havde forklaret til politiet, at han havde stået og sagt farvel til sin kæreste på Københavns Hovedbanegård, da en lav mand med fuldskæg gik forbi med sin kæreste. De skulede efter ham, da de gik forbi. Kort efter vendte manden tilbage og angreb den kontroversielle digter. Under overfaldet skulle han have råbt 'Vantro' efter Yayha Hassan.

Anklageren forklarede, at den unge digter havde fået fem til ti slag i hovedet og en række slag på kroppen som blev dokumenteret af billeder fra overvågningskameraer fra Hovedbanegården.

Dommeren valgte at varetægsfængsle den 24-årige mand i foreløbelig tretten dage.