»Vi har fundet skydevåben i træer, i buskadser, i trappeopgange, i kælderskakte og elevatorer. Alle mulige steder«

Politiet gør status på indsatsen mod banderne i København. 49 personer med relation til banderne er sat i fængsel, og 23 skydevåben er fjernet fra gaden.

Politiet har konfiskeret et utal af våben i visitationszonerne i København. 1.866 visitationer er det blevet til på Nørrebro og i København NV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos Københavns Politi holder ledende politiinspektør, Poul Kjeldsen, styr på indsatsen mod banderne i et regneark, som har får sine medarbejdere til at opdatere en gang om dagen.

Så han kan se, hvordan det går.

Skyderier mellem rivaliserende bandegrupperinger blev dagligdag for københavnerne i sommeren 2017. Men siden den 22. august, hvor fire skud borede sig ind i en dør på Solitudevej på Nørrebro, er konflikten stilnet af, hvis man altså måler den på antal løsnede skud i gaderne.

Et ny opgørelse fra Københavns Politi tegner et billede af politiets indsats mod banderne. Opgørelsen viser antallet af varetægtsfængslinger, visitationer og fundne våben i relation til bandekrigen.

Først fængslingerne.

I midten af august løftede Københavns politidirektør, Anne Tønnes, lidt af sløret for strategien mod banderne.

Metoden er grundig efterforskning og målet at sætte bandemedlemmerne hurtigst muligt i spjældet og gerne i så lang tid, som det er muligt, lød det fra politidirektøren.

Antallet af kendelser om varetægtsfængsling relateret til bandekonflikten i de af politiet nedsatte visitationszoner på Amager og i det nordlige og nordvestlige København er ifølge opgørelsen 36.

Yderligere 13 kendelser om varetægtsfængsling af personer med relation til de implicerede bander, for eksempel Loyal To Familia, kan lægges til.

Fængslinger afgørende

Den ledende politiinspektør, Poul Kjeldsen, fokuserer da også på fængslingerne.

»Vi ved erfaringsmæssigt, at jo flere vi får anholdt og sat ind, jo større er chancen for at få standset skyderierne. Derfor er jeg tilfreds med antallet af fængslinger. Det er vigtigt, at vi får de her aktører væk, så de ikke skyder mod hinanden på offentlige gader og stræder. Der er nu færre til konflikt ude på gaderne,« siger han.

Uden at kende den præcise effekt, vurderer Poul Kjeldsen desuden, at fængslinger af ledende bandemedlemmer også kan være en del af årsagen til det nuværende stop for skyderier. Shuaib Khan, bandelederen fra Loyal To Familia, sidder blandt andet fængslet for trusler mod en betjent.

»Vi har truffet nogle af dem i visitationszonerne. Nogle af dem har vi puttet i fængsel på nogle af de her sager. Vi tror, at vi har fat i flere af de rigtige personer,« siger han.

Artiklen fortsætter under videoen

 

Fund i visitationszoner

Politiet oprettede hen over sommeren flere visitationszoner i byen.

Ifølge opgørelsen har politiet foretaget 1.866 visitationer på Nørrebro og i København NV. 104 stik- eller slagvåben er beslaglagt. For visitationszonen på Amager hedder tallene 160 visitationer og ni fundne stik- eller slagvåben. Tallene indeholder også fund af våben ved ransagninger inden for zonerne.

Politiet har netop forlænget perioden for visitationszonen på Nørrebro og i København NV, men ophævet zonen på Amager.

Samlet set har politiet fundet 23 skydevåben, som vurderes at have relation til bandekonflikten. En pæn del af efterforskningen fremadrettet handler om at knytte disse våben til bandemedlemmer, for de tages sjældent med dem på fersk gerning.

»Vi finder som regel våbnene tæt på bandemedlemmerne. Vi har fundet skydevåben i træer, i buskadser, i trappeopgange, i kælderskakte og elevatorer. Alle mulige steder. Nogle gange har vi kunnet knytte dem til nogle personer, og andre gange har vi ikke. Men vi har trods alt fundet våben, som man ikke kan bruge til at skyde med igen.«

Når du ser på en lille måned uden skyderier, vurderer du da, at bandekrigen er ved at være slut?

»Sådan tænker vi ikke. Vi kører indsatsen videre, og tilpasser den undervejs. De vælger tid og sted, men vi kan mærke, at når vi stresser dem, så har det en virkning.«