Politidirektør sætter hårdt mod hårdt: Banderne skal presses fra alle sider og bures inde for alt

Københavns Politidirektør, Anne Tønnes, giver for første gang sit bud på en løsning på bandekonflikten i København, som hun kalder både rå og alarmerende. Opskriften har mange ingredienser, men den første er at stresse banderne og få dem sat bag tremmer for hvad som helst i så lang tid som muligt.

LTF-bandeleder Shuaib Khan er anholdt og sigtet for trusler mod en politimand. Lørdag i sidste uge blev han fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret. Politiet var massivt til stede. Fold sammen
Læs mere
Foto: jas
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bandemedlemmer og bandeledere fra den verserende bandekonflikt i København skal sættes under maksimal pres, stresses og anholdes for selv de mindste forseelser, så de kan ryge bag tremmmer – gerne i så lang tid som muligt.

Forebyggelse og sociale indsatser skal der også til, men her og nu er det de mere hårde metoder, der skal få København tilbage til en normaltilstand.

Sådan lyder det fra Københavns relativt nye politidirektør, Anne Tønnes, der for første gang giver sit bud på, hvordan Københavns Politi vil stoppe skyderierne i hovedstaden.

Politiet vil genskabe roen ved at sætte massivt ind, lyder det fra politidirektøren.

»Det vil lægge et meget stort pres på banderne. Det vil stresse dem. Det er første prioritet at få stoppet skyderierne. Det er ikke kun et spørgsmål om flere betjente på Nørrebro. Vi har også gang i mere, som foregår i det skjulte. Og så handler det om efterforskning – der er en del rugbrødsarbejde her. Vi skal have videobånd ind, de skal kigges igennem, og vi skal have identificeret de her personer. Vi har etableret en tiptelefon, hvor vi får gode tips ind fra borgerne. Det er klassisk politiarbejde,« siger Anna Tønnes og fortsætter:

»Vi skal have dem retsforfulgt, og så skal de bare ind og sidde. Det skal nok lykkes at komme efter dem, få dem tiltalt og sat i fængsel. Jeg er fortrøstningsfuld.«

Anholdelser og varetægtsfængslinger afgørende

Det sidste er i politidirektørens optik helt afgørende. I sidste uge anholdt politiet lederen af banden Loyal to Familia. Ikke for hård kriminalitet, men for trusler mod en betjent. Tønnes erkender, at man har haft øjne på netop Shuaib Khan, men understreger, at politiets strategi er den samme for medlemmer såvel som ledere i banderne.

»Hvad vi kan tage de her bandemedlemmer for, det tager vi dem for. Og specielt her i den nuværende situation, hvor vi har en så eskaleret konflikt,« siger hun og understreger, at det »overordnede ønske fra vores side er, at så mange som muligt kommer i fængsel.«

Politiet har siden bandekonfliktens begyndelse blandt andet sat ind med ekstra patruljer, mobile politistationer, fodpatruljering og overvågningsfly og indført flere visitationszoner. Desuden har Københavns Politi bedt og fået assistance fra andre politikredse i form af mandskab.

Senest er det lykkedes at varetægtsfængsle tre unge mænd for skyderi på Amager. I sidste uge ransagede politiet en lang række bandemedlemmer og bandelederes hjem.

Om det det vil lægge en dæmper på bandekonflikten at sætte bandemedlemmer og især en bandeleder som Shuaib Khan bag tremmer, er der delte meninger om.

Aydin Soei, der er sociolog og forfatter til flere bøger om unge og kriminalitet, tror ikke, at varetægtsfængslingen af Shuaib Khan i sig selv vil få den verserende bandekonflikt til at gå i sig selv igen.

»Det tror jeg ikke, for de her ting spreder sig som ringe i vandet. Nogen af dem, som er blevet skudt på og overfaldet i løbet af bandekonflikten, glemmer ikke det her. Så der skal ikke meget til, før skyderier pludselig blusser op igen,« siger han.

Kim Møller er lektor ved Aalborg Universitet og har i årevis forsket i narkotikamarkeder og organiseret kriminalitet. Han siger:

»Lederen vil selvfølgelig fra fængslet kunne styre en del, men ikke lige så effektivt som på fri fod, det vil være et tilbageslag,« siger Kim Møller.

Realisme på Politigården

På Politigården i København er politidirektør Anne Tønnes da også realist. Også fordi bandekonfliktenifølge hende er ganske brutal.

»Det, vi ser lige nu i København, er en eskalering, hvor man ser en voldsparathed og forråelse i en grad, at det rammer uskyldige tilfældige borgere. Det er noget helt nyt, og det alarmerende. Vi følger banderne, og vi ser det samme ske i andre storbyer ude i verden. Men det er vigtig, at lige så snart det sker, så sætter vi massivt ind.«

Tror du, at hvis man sætter en bandeleder som Shuaib Khan i fængsel, så kan det også ændre krigens gang og måske ligefrem lægge en dæmper på den?

»Det kan jeg ikke garantere. Men som jeg sagde lige før: Det overordnede ønske fra vores side er, at så mange som muligt kommer i fængsel. Og kan vi tage mange af de ledende bandemedlemmer, er det selvfølgelig rigtig godt. Det er klart.«