»Vi er ikke flygtet, fordi der er fattigdom. Vi er flygtet, fordi der er diktatur og tortur«

Eritreanske asylansøgere og flygtninge fra hele i landet var i dag mødt op på Rådhuspladsen for at demonstrere mod den omstridte rapport fra Udlændingestyrelsen. De kan ikke genkende det billede af Eritrea, som rapporten tegner, lød det.

Demonstration mod den omstridte Eritrea-rapport på Rådhuspladsen i København fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

En lille kiste står placeret i den ene ende af Rådhuspladsen i København. En kiste med en lyserød bamse som gravpasser og det eritrianske flag som udsmykning. Ved dens side står en flok eritrianske asylansøgere med reb om hænder og fødder og hvide masker over ansigterne med store røde kryds der, hvor munden sidder.

»Det skal symbolisere, hvordan det er at leve i Eritrea. Det er ét stort fængsel. Vi er ikke frie, og vi har ikke ytringsfrihed. Hvis vi siger, hvad vi mener, så ender vi enten i fængsel eller i en kiste, « forklarer en af eritrianerne i den lille flok om baggrunden for det mærkværdige syn.

Den lille flok er sammen med flere hundrede andre eritrianske asylansøgere og flygtninge fra hele landet mødt op for at demonstrere mod Udlændingestyrelsens rapport om forholdene i Eritrea. Den rapport, der konkluderer, at der ikke er noget i vejen for at sende de eritrianske asylansøgere tilbage, hvor de kommer fra. En konklusion, som eritrianerne selv synes er alt andet end korrekt.

»Rapporten beskriver ikke, hvordan det i virkeligheden er at leve i Eritrea. Den virkelige situation. Vi er ikke flygtet, fordi der er fattigdom. Vi er flygtet, fordi der er diktatur og tortur,« fortæller 24-årige Ablelom Gebreab.

I Eritrea arbejdede han som historielærer, men da han nægtede at undervise på den måde, som regeringen ønskede, blev han kastet i fængsel, fortæller han. Efter en måned lykkedes det ham at flygte, da han skulle overflyttes til et andet fængsel, og siden slutningen af august har han været i Danmark. Og selv er han ikke i tvivl om, hvad der vil ske, hvis Udlændingestyrelsen afgør hans sag på baggrund af den omstridte rapport, og han bliver sendt tilbage til Eritrea:

»De anholder mig, og den mildeste straf, jeg kan få, er fængsel på livstid. Den hårdeste straf kan du måske selv regne dig frem til.«

Det samme regner 25-årige Hiwote Gerensay med vil ske, hvis hun vender tilbage til sit hjemland.

»Vi har ikke nogen frihed, og hvis vi bliver sendt tilbage, så vil nogen blive sendt i fængsel resten af livet, mens andre vil blive slået ihjel,« siger hun.

Ikke fred i Eritrea
Der er i hvert fald mødt mere end 300 eritrianere op til dagens demonstration, men vinterblege danskere skal man kigge langt efter. Faktisk lykkes det kun Berlingske at finde to af slagsen, som ikke er der, fordi de er medlem af det danske pressekorps. Det er 69-årige Bolette Bergmann og 72-årige Kirsten Suhr.

»Vi er mødt op, fordi vi gennem mere end tyve år har haft et tæt forhold til en eritriansk familie, og de fortalte om den her demonstration. Samtidig arbejder vi også i "Bedsteforældre for asyl", så vi har en lidt speciel tilknytning til den her sag,« fortæller Bolette Bergmann.

»Ja, og så er vi her selvfølgelig for at vise vores støtte til de her mennesker. Den rapport er jo helt skandaløs,« stemmer Kirsten Suhr i.

Også eritrianere, der har været i Danmark i mange år, er mødt op for at vise deres støtte til de eritrianere, der risikerer at få afvist deres ansøgning om asyl. Blandt dem er 36-årige Selamawit, der har boet i Danmark i 17 år.

»Det her handler om deres liv. Deres frihed. Den har de ikke i dag, for de bliver tvunget til at være i hæren hele livet. Det er ikke frihed,« siger hun.

Det samme mener Abraham H., der har været i Danmark i 20 år. Han er selv politisk flygtning og er mødt op til demonstrationen for at vise sin støtte, fortæller han.

»Hvorfor skulle de være her, hvis der var fred i Eritrea? De og jeg er her, fordi vi har brug for beskyttelse.«

Flokken af eritrianere bevæger sig langsomt fra Rådhuspladsen mod Christiansborg. De bærer en blanding af danske og eritrianske flag og en hel række af bannere, hvor der blandt andet står budskaber som "Udlændingestyrelsens rapport blåstempler diktatur i Eritrea" og "Vi er ikke økonomiske flygtninge". På gebrokkent engelsk råber de blandt andet "Nok er nok!" og "Eritrea er et fængsel".

En af de herboende eritreanere, der har hjulpet asylansøgerne med at stable demonstrationen på benene, er 35-årige M. Han har boet i Danmark i mere end 20 år, men vil alligevel ikke have sit navn i avisen af frygt for, hvad der vil ske, hvis de eritreanske myndigheder får en udgave af Berlingske mellem hænderne.

»Jeg kan slet ikke genkende det billede af Eritrea, som rapporten tegner. Hvis de her mennesker bliver sendt tilbage, så kommer de ikke hjem til andet end fængsel og tortur. Det er derfor, at den her demonstration er vigtig. Udlændingestyrelsen bliver nødt til at lave rapporten om,« slutter han.

LÆS MERE