Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Regimets støtter i Eritrea er begejstrede for Udlændingestyrelsens omdiskuterede rapport om forholdene i det østafrikanske land.
»Teknisk set punkterer Danmark med sin fact finding mission samtlige beskyldninger om brud på menneskerettighederne i Eritrea og udstiller dem som ren propaganda«, skriver det eritreiske medie Tesfanews.net ifølge Politiken.
Rapporten, der konkluderer, at flygtninge fra Eritrea kan vende hjem uden at blive forfulgt, fik hård kritik, da den ene af rapportens to navngivne kilder, professor Gaim Kibreab, trak sig fra rapporten, fordi han følte sig forrådt og misbrugt af de danske embedsmænd.
En anden artikel på Tesfanews har overskriften »Eritrea er offer for kæmpe propagandakrig«. Artiklen lægger ifølge Politiken vægt på, at en anonym kilde fra en vestlig ambassade i rapporten er citeret for at sige, at »Eritrea er blevet offer for en massiv propagandakampagne fra andre lande«.
Den danske rapport vækker undren blandt eritreere i Europa.
»Jeg har aldrig set den her form for udtalelser fra vestlige ambassader i Eritrea før. Men fordi danskerne har holdt udtalelserne anonyme i rapporten, kan vi ikke tjekke op på det«, siger Habtom Yohannes, der oprindeligt er fra Eritrea, men nu er journalist i Holland og gæsteforelæser ved universitetet i Leiden.
Udlæningestyrelsen skriver i en mail til Politiken, at de sagtens kan stå inde for de anonyme kilders troværdighed.
»Vi har anvendt den samme metode, som vi plejer, og som vi i øvrigt også har anvendt i rapporter, der er skrevet sammen med Dansk Flygtningehjælp. Vi kan stå helt inde for kildernes troværdighed. Og rapporten giver et nuanceret billede af situationen, hvor det blandt andet understreges, at der utvivlsomt fortsat må gives asyl på nogle områder«, skriver kontorchef Jakob Dam Glynstrup.