»Vi betaler prisen for ikke at have grebet ind tidligt nok«

Berørte danske politikere lagde blomster ved den franske ambassade i København. Justitsministeren opfordrer til at bevare roen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Frankrigs Ambassadør François Zimeray, ved Frankrigs ambassade på Kongens Nytorv efter terror i Paris hvor mindst 140 meldes dræbt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi betaler en pris for ikke at have grebet ind tidligt nok og standset en forfærdelig udvikling.«

Sådan lød justitsminister Søren Pinds (V) vurdering af terrorangrebene i Paris, da han lørdag besøgte den franske ambassadør, François Zimeray, ved ambassaden på Kongens Nytorv i København.

Søren Pind advarede for flere år siden om, at borgerkrigen i Syrien ville skabe flygtningekolonner og terror i Europa. Han opfordrer til, at danskerne – trods den høje terrortrussel, der også gælder i Danmark – bevarer roen og viser deres solidaritet med franskmændene.

Politiet optrådte i går særdeles synligt i gaderne i København og også foran den franske ambassade, hvor fire maskinpistolbevæbnede politifolk var udstationeret, mens blomsterhavet på gaden over for ambassaden voksede time for time. Mellem blomsterne var også buketter fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, justitsminister Søren Pind og Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, der alle virkede tydeligt berørte ved besøget.

Ingen yderligere optrapning af beredskab

Rigspolitiet udsendte i går en opfordring til landets politikredse om at øge opmærksomheden efter anslagene i Paris, men konstaterede samtidig, at politiets beredskab i forvejen er højt. Af samme grund forventer justitsminister Søren Pind ikke yderligere optrapning af beredskabet i Danmark, og han afviser også umiddelbart at øge grænsekontrollen.

 

»Politiets Efterretningstjeneste foretager løbende vurdering af beredskabet. Vi har i forvejen et højt beredskab ved grænserne, så det forestiller jeg mig ikke sker lige nu i hvert fald. Vi er udmærket kendt med, at den største fare mod Europa kommer fra syrienskrigere. Vil de ind, så kan det lade sig gøre. Vi er beroende på, at vores efterretningstjenester fanger dem. Men det kan ikke altid lade sig gøre,« siger Søren Pind.

Den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, opfordrer Vesten til at gå helhjertet ind i krigen mod IS med landtropper. NATOs tidligere generalsekretær og tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, mener, at koalitionen mod IS kraftigt må øge støtten til de styrker, blandt andet til kurderne, der kæmper på jorden mod IS.

Mange politikere offentliggjorde i går solidaritetserklæringer med franskmændene. Blandt dem var udenrigsminister Kristian Jensen (V), der benyttede anledningen til at reklamere for et ja ved folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet i december. Koblingen mellem terrorangrebene og dansk politik fortrød han lidt senere på dagen, hvor han meddelte, at hans udtalelse var blevet misforstået.