Verdens tørreste sted er forvandlet til et pink blomsterhav

Et usædvanligt regnfald har fået Chiles Atacama-ørken til at blomstre i en overflod af pink malva-blomster. Ørknens psykedeliske forvandling er et spektakulært syn, der ikke er set lignende i 18 år.

Atacama-ørkenen er brudt ud i fuldt flor. Malva-planten er gået i blomst efter et usædvanligt regnfald på det, der betegnes som verdens tørreste sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO RUIZ

Det ligner en scene fra Alice i eventyrland, Richard Moss' UV-fotografier eller kulissen til en Pink Floyd-video. Som en flod, der er gået over sine bredder, har de pink malva-blomster oversvømmet Chiles Atacama-ørken.

Atacama-ørkenen er også kendt som verden tørreste sted, og blomstringen er yderst usædvanlig. Den kommer ifølge biologer som følge af et kraftigt regnfald, der kom i forbindelse med El Ninoen tidligere på året.

Atacama-ørkenen er brudt ud i fuldt flor. Malva-planten er gået i blomst efter et usædvanligt regnfald på det, der betegnes som verdens tørreste sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO RUIZ.

I Atacam-ørkenen faldt der 24 millimeter vand i marts. Det lyder måske ikke af så meget, men for området svarer det til 14 års regnfald på en enkelt dag.

Og det er netop forårsregnen, der nu har fået malva-blomsterne til at blomstre. De blomstrer kun hvert femte til syvende år, ofte i forbindelse med El Ninoens indtræden, som ifølge meteorolog Wilhelm May er særligt kraftig i år.

Regnfaldet, der har fået malva-blomsterne til at springe ud forårsagede samtidigt store oversvømmelser i området og dræbte mindst ni i det tidlige forår. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS AGUILAR.

El Nino er et vejrfænomen, der indebærer alt fra store mængder regn til svingende temperaturer og stormvind. Fænomenet opstår ved en ualmindelig opvarmning af vandet langs den sydamerikanske vestkyst, der påvirker atmosfærestrømmene henover Stillehavet. El Ninoen varer mellem ni og tolv måneder og opstod senest i 2010.

»Vi har ikke set så kraftig en El Nino siden 1998, som den der opstod i foråret, og som er blevet kraftigere hen over sommeren, og det er den, som må have forårsaget blomstervæksten,« siger Wilhelm May.

Flowers bloom at the Huasco region on the Atacama desert, some 600 km north of Santiago on November 27, 2015. A gigantic mantle of multicolored flowers covers the Atacama Desert, the driest in the world, with an intensity not seen in decades, an effect caused by the El Niño phenomenon, which alters weather patterns across the Pacific basin. AFP PHOTO / CARLOS AGUILAR Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS AGUILAR.

Men som det er med de fleste betagende ting, er naturfænomenet også dødsens farligt. For mens blomsterfænomenet er fascinerende smukt, forårsager El Ninoen andre steder oversvømmelse og jordskred.

Og forårsregning der fik blomsterne til at stå i flor fik også den tørlagte Copipo-flod til at løbe langt over sine breder, og oversvømmelsen dræbte mindst ni den pågældende dag.

Alacama-ørkenen står i flor med fem-syv års mellemrum og ofte i forbindelse med vejrfænomenet El Nino. Det er 18 år siden malva-blomsterne sidst forvandlede ørkenen til et pink blomsterhav. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS AGUILAR.