Vandregningen stiger med op til 1.000 kroner

Skattesmæk til vandselskaber betyder, at danskerne kan se frem til højere vandregninger i år. Skat handler stik imod intentionerne med vandloven, mener DANVA.

Dryppende vandhane Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Jessen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næste gang din vandregning skal betales, kan det være, at du skal lægge flere penge end du plejer.

Det skyldes, at Skat nu kræver en ekstra beskatning af vandselskaberne, der på sigt vil føre til, at Skat kan indsamle op mod 25 milliarder kroner fra borgere og virksomheder via vandselskaberne.

Det oplyser vandsektorens brancheorganisation Danva i en pressemeddelelse.

Skattesmækket kommer, fordi Skat har værdisat vandselskaberne helt anderledes end det, selskaberne har lagt deres budgetter ud fra.

Ifølge DANVAs direktør, Carl-Emil Larsen, bliver vandselskaberne brugt som »malkeko« til at inddrive en skjult skat.

»Hvis staten har brug for at opkræve ekstrabeløb hos borgerne og erhvervslivet, så skulle de gøre det med åben pande i stedet for at luske pengene hjem via danskernes vand og spildevand,« siger Carl-Emil Larsen og tilføjer, at regningen for en gennemsnitlig husstand vil stige med op til 1.000 kroner i fremtiden.

Direktøren fortæller, at det, der var hensigten med vandsektorloven fra 2010, nu er blevet ødelagt med skattesmækket.

»Da man lavede vandsektorloven i 2009, besluttede politikerne at give selskaberne mulighed for at opkræve penge over vandtaksten til at dække nye investeringer. Men den gevinst, som politikerne med den ene hånd har givet, har de med den anden hånd nu beskattet,« fastslår DANVAs direktør.

Carl Emil-Larsen kalder det for »lovsjusk« og opfordrer politikerne til at genoptage forhandlingerne om vandsektorloven, så den ikke medfører store takststigninger.