Ugen på kanten: EU fortsætter som en høne uden hoved

Illustration: Nathalie Nystad. Foto: Scanpix og Iris. Fold sammen
Læs mere

Der er visse ting i verden, der trodser enhver logik. Humlebien, for eksempel, der kan flyve, selv om den angiveligt ikke burde kunne løfte sin egen kropsvægt. Eller hønen, der løber rundt på gårdspladsen, selv om den lige har fået hugget hovedet af. Et lige så uforklarligt fænomen er EU. Det europæiske samarbejde er ved at kollapse, langsomt og lydløst som en souffle, men alligevel fortsætter maskineriet i Bruxelles, som om intet var hændt. Der er åbenbart stadig lovgivning, der skal vedtages, selv om EU-projektet står historisk svagt. Meget vigtig lovgivning.

Denne uge stemte Europa-Parlamentet således om, hvorvidt det skal være muligt at se streaming-tjenester som Netflix og HBO, når man er i udlandet. I stedet for at ens abonnement kun gælder i Norden, skal man nu kunne se Netflix i hele EU, mener EU-Parlamentet, der på sin Facebookside i Danmark forklarede problemet: »Har du også uden held forsøgt at se din yndlingsserie på Netflix, når du har været på ferie i Paris eller på Mallorca? Bare rolig – der er håb forude!«

Den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose er lige så begejstret, da hun forklarede betydningen af de nye regler til Ritzau.

»Hvis man nu tager på skiferie til næste år til Østrig, og man kommer hjem og er træt, så vil man kunne se sin Netflix med danske undertekster,« siger hun.

Det kan godt være, at EU-landene ikke kan komme med en løsning på flygtningekrisen, men så manglede det da også bare, at EUs befolkninger har noget at se på, mens skibet går ned.

Et andet uforklarligt fænomen er foregået herhjemme. Ekstra Bladet har afsløret, at en dansk Syrien-kriger har fået udbetalt kontanthjælp, mens han angiveligt har deltaget i væbnet kamp. Han modtog i alt i omegnen af 120.000 kroner i de tre omgange, han var i Syrien hen over flere år. Høje Taastrup Kommune var en af de knap så glade givere, og borgmester Michael Ziegler understreger over for Ekstra Bladet, at der allerede er gjort noget ved sagen.

»Det, der skete dengang, er jeg ikke tilfreds med, men kommunens procedurer er strammet op med henhold til at stramme op,« skriver han i en sms.

Så kan der vist ikke være mere at komme efter i den sag. Hvis der er strammet op med henblik på at stramme op, må målet siges at være nået.

Det ser også ud til, at der skal strammes op på fremtidige skatteskandaler. Regeringen gik denne uge med til at nedsætte en skattekommission, der skal forsøge at forklare, hvem der kan drages til ansvar for, at Skat mistede et svimlende højt antal milliarder i løbet af en årrække. Foreløbig ser det ud til, at ansvaret skal fordeles på flere forskellige ministre, men pilen peger især på Kristian Jensen fra Venstre. Den nuværende skatteminister Karsten Lauritzen har hidtil afvist en undersøgelseskommission, fordi han hellere vil se fremad end bagud, men nu vil han så alligevel gerne se bagud. Han håber bare, at kommissionen vil føre til andet end dyre honorarer til juristerne.

»Det vigtige er, at der kommer noget konstruktivt ud af den, så det ikke bare ender med at være spild af millioner af kroner,« siger han.

Det er skatteborgerne formentlig enige med ham i, og så er spørgsmålet selvfølgelig, om sagen ligger særligt godt i en skatte- ministers hænder. Forhindring af pengespild har hidtil ikke været deres spidskompetence.

Alternativet var også på banen med et forslag denne uge. Partiet vil give grønt lys for, at lokalsamfund laver deres egen møntfod. En lokalforening på Djurs kæmper således for at indføre »djurs«, som skal bruges i lokale butikker, og da ideen hverken adresserer et grundlæggende samfundsproblem eller har nogen chance for at blive vedtaget, har Alternativet taget den op i Folketinget.

»I lande som England, Holland og Tyskland er der flere steder indført lokal valuta, og vi kan se, at det øger styrken i lokalsamfundet, så der kommer et større fællesskab. Folk køber mere lokalt, og i Danmark har vi i høj grad brug for at styrke lokalsamfundene,« sagde partiets finansordfører, Josephine Fock, til TV 2.

Det er en besnærende tanke at lade lokalsamfund lege købmand med deres egne penge, men måske ville det også styrke lokalsamfundene, hvis der var lidt flere butikker tilbage at købe ind i.

Sidst men ikke mindst blev en romalejr anmeldt til politiet.

»Kirken er ikke et roma-toilet!!« skrev Venstres folketingsmedlem Marcus Knuth på Facebook og erklærede højtideligt:

»Jeg har derfor i dag meldt romalejren ved Trinitatis Kirken i København til politiet.«

Anledningen var, at Trinitatis Kirke ved Rundetårn er blevet belejret af hjemløse romaer, som bruger kirkepladsen som toilet. Det er blevet så slemt, at menighedsrådet nu vil betale for hepatitisvacciner til de ansatte. Marcus Knuth opfordrer derfor til, at borgerne hjælper politiet med at »udpege de steder, hvor problemer som dette opstår«, og det er selvfølgelig hjælpsomt af ham. Nu er det bare sådan, at politiet faktisk har været bekendt med problemerne, lige siden den danske regering sagde ja til at lukke Rumænien ind i EU i 2007. Til Weekendavisen sagde sektionsleder Kjeld Farcinsen fra Københavns Politi således, at hver gang de prøver at udvise en roma, får de afslag fra Udlændingestyrelsen på grund af EUs opholdsdirektiv. Som alle andre EU-borgere har romaerne fri bevægelighed, og derfor er det ikke så mystisk, hvorfor romalejrene bliver ved med at dukke op i bybilledet. Det er faktisk et helt forklarligt fænomen.

Illustration: Nathalie Nystad. Foto: Scanpix og Iris. Fold sammen
Læs mere