Ugen på kanten: Hvornår løber Skat egentlig tør for borgernes penge?

Det er ikke let at være nogen. Sådan skrev forfatteren Dan Turell i en lang socialrealistisk tankestrøm i 1979.

Det er ikke let at være den enlige mor, der bor i en toværelses med boligstøtte og aldrig kan gå ud på grund af børnene. Det er heller ikke let at være det postbud, der overbringer brevet om, at ham, hun troede det skulle blive, i virkeligheden er gift og har fire børn i Herlev. Sådan fortsætter digtet, og knap 40 år senere er det stadig sandt. Det er ikke let at være nogen.

Collage til Magasin SÔøΩndag Fold sammen
Læs mere

Det er for eksempel ikke let at være den tyrkiske urmager fra Svendborg, der forsøgte at stoppe en indbrudstyv. Tyven havde stjålet ure for 25.000 kroner, og urmageren løb straks efter ham, rev ham af cyklen, og mens de rullede rundt på jorden, slog han tyven i hovedet med den hammer, tyven havde brugt til at stjæle urene. Denne uge blev sagen afgjort ved retten, og urmageren er nu idømt udvisning for vold mod indbrudstyv. Så er det altså ikke let at være indbrudsoffer.

RB Plus. Arkivfoto:Skat må nok vinke farvel til 80 milliarderOffentlige kasser får næppe mere end hver femte gældskrone ind igen fra borgere og virksomheder, anslår rapport. Kommuner vil selv have lov at kradse penge ind. Arkivfoto: ARKIVFOTO 2015 af SKAT- - Se RB 7/3 2017 06.40. Millionkrav til danskere med skjulte bankkonti. Der er skattesager på vej mod 49 danskere, som har skjult formuer i en schweizisk bank. . (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere

Det er heller ikke let at være skatteborger. Især ikke, når Skat bliver ved med at forære ens penge væk.

I denne uge kom det frem, at Skat har mistet i omegnen af 60 millioner kroner på grund af svindel med sodavand og øl, men efter de seneste skandaler er man nærmest lettet over, at der er tale om millioner og ikke milliarder. Det var dog ikke den eneste nyhed fra Skat denne uge. Ifølge en rapport fra Skatteministeriet må man nu vinke farvel til yderligere 80 milliarder kroner, som landets borgere skylder i skat, fart- og parkeringsbøder, moms og licens. Skats EFI-system, der skulle gøre det lettere at inddrive gæld, gør det åbenbart sværere, og det betyder med en lidt teknisk forklaring, at vi alle sammen er på spanden.

Den højt besungne danske omfordeling går nu direkte fra almindelige mennesker til svindlere, og som skatteborger begynder man så småt at undre sig over, hvornår Skat løber tør for penge at udbetale til svindlere.

Det er heller ikke let at være forsvarsadvokat, der lever af at forsvare svindlere. Det fremgik med al tydelighed af Radio 24syvs seneste afsløringer denne uge. Højt profilerede forsvarsadvokater forsøger aktivt at hverve nye klienter i fængslet, og en kriminel, der er anklaget i en langvarig sag, kan være flere hundrede tusinde kroner værd i arbejdstimer. Et retsmøde giver cirka 15.000 om dagen, og så er der jo ikke langt til, at huslejen er hjemme.

I nogle tilfælde tilbyder forsvarsadvokater kolde kontanter til de indsatte, hvis de vil skifte over til dem. En advokat har oplevet, at de fængslede bad ham om gaver med henvisning til, at en cellekammerat havde fået en North Face-jakke til 2.000 kroner af sin forsvarer. En anden havde fået sin advokat til at sende penge til sin familie hver måned i Rumænien, og en tredje bad specifikt om nye sko i størrelse 41 med runde snuder. Forsvarsadvokat Mette Grith Stage har endda fået produceret en sort hue med sit firmanavn på, som deles ud som reklame i fængslerne. Huen ligner mest af alt en Bjørnebande-agtig forbryderhue, der meget vel kunne ende som signalement i en senere sag. Så kender politiet i det mindste adressen.

Enhedslistens Pernille Skipper sammen med Alternativets Uffe Elbæk efter Mette Frederiksens forkost. Oppositionspartierne mødtes i dag på Socialdemokratiets Mette Frederiksens kontor til frokost for at tale om hvorvidt de kan arbejde på en fælles vision. Fold sammen
Læs mere

Det er nu heller ikke let at være Mette Frederiksen. Socialdemokraternes formand står i spidsen for rød blok, der vil prøve at vælte Lars Løkke Rasmussen af pinden ved næste valg, men denne uge kom det frem, at stemningen i oppositionen er dårlig. Faktisk så dårlig, at de har måttet holde et fælles møde for at finde ud af, hvad de overhovedet var enige om. Det var åbenbart ikke så meget, så mødet endte med, at Mette Frederiksen bad vælgerne nedjustere deres forventninger.

»Jeg bliver nødt til at sige fra starten: Der skal ikke være et decideret fælles politisk projekt. Det er fem forskellige politiske partier,« sagde hun til DR om Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, de Radikale og Alternativet.

Det bliver selvfølgelig ikke let at strikke en ny regering sammen, hvis hjulene er ved at falde af, allerede inden man er kørt ud af garagen.

Til gengæld kan de måske samles om, at de hver især burde bestemme noget mere og Lars Løkke rigtig meget mindre. Man skal aldrig undervurdere, hvor stærk sammenhængskraften bliver af at bekæmpe en fælles fjende.

Sidst, men ikke mindst er det heller ikke let at være byrådspolitiker. De Radikale byrødder i Næstved har derfor indstiftet deres egen Demokrati-pris, der uddeles for at fremme »demokratiske kerneværdier, bekæmpe forskelsbehandling og fremme lige rettigheder og muligheder for alle borgere i Næstved Kommune«.

Det er jo et nobelt formål, og de radikales eget byrådsmedlem, Lars Hoppe Søe, der selv har været med til at indstifte prisen, så da også glad ud, da han overrakte den til sig selv. I et billede i dagbladet Sjællandske smiler han stolt, mens han viser prisen frem. Der ligner et stykke oprejst glas.

Det kan måske virke grinagtigt at belønne sig selv på den måde, men når der ikke er andre, der sætter pris på en, må man jo gøre det selv.

Det er som sagt ikke let at være nogen. Men hvis man har modtaget en pris, er det måske lidt sjovere.