Ugen på kanten: Når folkeligheden bliver lige ufed nok

TV3s nye satsning »Min fede træner«, hvor kendte mennesker tager på, for derefter at tabe kiloene igen sammen med en »almindelig« fed dansker, har fået en lidt blandet modtagelse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os bare lægge ud med ugens tungtvejende spørgsmål: Er du for fed? Eller er jeg, for den sags skyld? For vægten er jo noget, vi alle går op – og noget de fleste af os gerne vil gå ned i. Skulle man være i tvivl, kan man tjekke TV-programmerne, for der ved man godt, hvad folk vil have mere af. Eller mindre af i det her tilfælde.

Mens DR lader de såkaldt rigtige mænd skifte hakkebøfferne ud med artiskokker og avocadoer, giver TV 3 den fuld kalorieskrue i programmet »Min fede træner«, hvor man lader fire slanke reality-kendte med Frederik Fetterlein i spidsen fede sig op og så efterfølgende tabe sig sammen med nogle reelt overvægtige ude fra virkeligheden. Men måske er det alligevel for fedmefestligt – i hvert fald er kritikken haglet ned over TV 3 for at nå bunden, hvad angår reality-TV. Der er ellers langt ned – ja, vi er faktisk nogen, der stadig ikke er overbeviste om, at der overhovedet er en bund. Men hvis der er, så er den her, lyder det for eksempel fra en studerende, der mener at programmet både »fat-shamer« og losser til folk, der har det svært og er ja – decideret ufedt.

Så måske skulle TV-folkene bare holde sig til selvfedmen – den går i hvert fald aldrig af mode på skærmen.

Og såmænd heller ikke i politik, hvor selvfedmen rulles ud i forskellige grader på alle niveauer. Det helt store giga-deluxe format var i denne uge forbeholdt den tyrkiske landsfader, Recep Erdogan, der ikke helt følte, at alle anerkendte hans store og uegennyttige kærlighed til det tyrkiske folk. Derfor fik han tvunget en afstemning igennem, hvorefter han kunne sende parlamentet hjem og indføre undtagelsestilstand, når han lige synes, det vil være på sin plads.

Og kun der selvfølgelig, så der var jo ingen grund til at frygte noget eller male fanden på væggen, som den vestlige presse altid gør, ifølge en vis Fatih Alev, der udover at være imam, er formand for Unionen af Europæisk-Tyrkiske Demokrater. Så han ved jo nok, hvad demokrati handler om.

Og det er i hvert fald noget andet, end vi tror her i landet, hvor den altid fornuftige Erdogan beskrives som et monster, forklarede han i Berlingske. At kritiske medier lukkes, og kritikerne smides i fængsel, har ifølge overdemokraten intet med censur at gøre – kritikerne undersøges bare for, om de måske skulle være terrorister. Som for eksempel den danske valgobservatør Nikolaj Villumsen, der af Erdogan blev udpeget som terror-sympatisør. Han havde nemlig talt med kurdere, så sagen var klar.

Theresa May vendte på en tallerken og besluttede sig for at der i den grad var behov for et nyt valg efter Brexit (en ting hun ellers hårdnakket har benægtet) - muuuligvis fordi Labours leder Jeremy Corbyn befinder sig i en lidt vaklende position pt. Fold sammen
Læs mere

Så ude mod øst går det fint – og det gør det skam også mod vest, i Storbritannien. Om Theresa May var inspireret af Erdogans magtdemonstration, vides ikke, men dårligt havde sultanen nydt sejrsteen i sit tusind værelser store palads i Ankara, før Mrs. May offentliggjorde, at hun satsede på at blive Miss June – og udskrev valg 8. juni.

Alt det Brexit-halløj havde lige pludselig gjort et valg nødvendigt, lød det fra den konservative leder, der sjovt nok ellers havde sagt det modsatte mange gange. Men når der nu var en historisk chance for at begrave Labour og hamre kisten til samtidig, så ville det da være nærmest ufedt for en politiker at lade den chance ligge, lød de enslydende analyser af den nye britiske jernladys bevæggrunde.

Eller liberale politkeres yndlingstransportmiddel (udover måske en vandflyver af massivt guld) Uber, lukkede tidligere på ugen. Nye apps af samme karakter var dog allerede igang dagen efter. Fold sammen
Læs mere
Foto: (Foto: KAI PFAFFENBACH/Scanpix 2015).

Al den storpolitik kan jo godt gøre det lidt svært for de hjemlige politikeres selvfedme, men her må man som altid tage hatten af for ukuelige Anders Samuelsen. Den liberale formand, der tidligere var kendt fra trætoppene, fik jo i starten hug for sin indsats i Udenrigsministeriet, da han efter at have udråbt sig selv som overkompetent minister kom noget vaklende i gang.

Men det har heldigvis ikke slået skår i humøret hos Samuelsen, der nu pryder LA-plakater med teksten »Fremad mod nye solbeskinnede højder ...«. Det er vist ikke topskatten, det handler om, mere noget med frihed og teknologi, og LA-formanden snakker da også i mobil på billedet.

Måske snakker han med en af sine kære – i hvert fald lagde Anders Samuelsen onsdag ti bud ud på sin Facebook-profil, og de var aldeles bløde i kanten. Sådan noget med kys noget mere, elsk noget mere, nyd livet, ryg en pibe hash, hvis du har lyst ... Det sidste havde Samuelsen altså ikke selv, understregede han dog, men alligevel – lidt overraskende bud fra en partileder, der er mest kendt for, at topskatten skal ned.

Men måske var han bare stadig ligesom resten af LA lidt i sorg over, at Uber havde kørt sin sidste tur i denne uge. Alle liberales yndlings-hyrevogn havde dog dårligt drejet bilnøglen, før nye køre-apps stod i kø for at komme til – og det samme gør politi-anmeldelserne af dem i øvrigt. Samme dag som Uber lukkede, blev der i øvrigt sat ny strøm til el-bilerne, så om ikke andet er det nu igen muligt at købe en bil næsten uden afgift – det er trods alt et lille plaster på såret i LA-land.

Brøndbys fans rottede sig sammen, da de tabte 1-0 til FCK. Fold sammen
Læs mere

Men lad os på god medievis slutte af med sporten. Påsken bød jo på endnu et såkaldt københavner-derby mellem Brøndby og FCK, og her leverede Brøndby-folket en sand nyskabelse. Ikke på banen, hvor det blev til et klassisk nederlag, men fra fansene, hvor man i stedet for at kaste med romerlys, lightere og ølsjatter smed et bundt døde rotter efter FCK-spillerne.

Det kunne selvfølgelig være et bud på en ny Brøndby-maskot – i forvejen er der jo en brønd i klubbens logo – men det er nok for dyb en udlægning i mere end en forstand. Men ufedt – det kan man da godt kalde det.

LÆS MERE