Udmelding fra politiet fik vrede politikere til tasterne fredag aften: »Vi lever da for pokker i et demokrati!«

Lørdag morgen kører flere tusind demonstranter ind i København i traktorer for at demonstrere mod den danske regering. Men en ny udmelding fra politiet kan skabe problemer for landmændene i de store køretøjer. »Det er magtarrogance,« lyder det fra politiker.

»Det ligner ikke noget, at man kommer med sådan en besked så sent. Ingen af dem, vi har talt med indtil da, har gjort os opmærksomme på det,« lyder det fra Knud Jeppesen, talsmand for gruppen »Oprør fra Landet« og landmand i Jelling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix

Lørdag morgen kan københavnere blive mødt med et noget usædvanligt syn, når flere tusind demonstranter kører ind i byen i traktorer i protest mod regeringen.

Demonstrationen har været længe undervejs, men fredag aften indløb der pludselig en ny melding fra politiet.

»Vi gør opmærksom på, at det kun er traktorer, som er registreret til almindelig kørsel på offentlig vej, der må benyttes til og fra demonstrationspladserne,« skrev Københavns Politi og Østjyllands på Twitter fredag aften.

Udmeldingen kommer som en kold spand vand i ansigtet på gruppen »Oprør fra Landet«, der er medarrangør af demonstrationen. De har nemlig løbende været i kontakt med politiet, som ikke tidligere har givet udtryk for at ville håndhæve denne regel over for demonstranterne.

»Op til nu har vi haft et fantastisk samarbejde med både Rigspolitiet og politiet i Aarhus og København,« siger Knud Jeppesen, talsmand for gruppen og landmand i Jelling, til TV 2:

»Det ligner ikke noget, at man kommer med sådan en besked så sent. Ingen af dem, vi har talt med indtil da, har gjort os opmærksomme på det.«

Lørdag morgen kan politiinspektør hos Københavns Politi Tommy Laursen hverken be- eller afkræfte, om Københavns Politi vil finde bødeblokken frem, såfremt traktorerne ikke er registreret til almindelig kørsel på offentlig vej.

»Vi er i dialog med arrangørerne og ser, hvordan tingene udvikler sig. Vi tror på, at folk overholder loven, indtil vi ser det modsatte. Vi må operativt se på, hvordan vi løser det,« siger han.

Politiets udmelding har ikke kun skabt forargelse blandt demonstranterne – danske politikere blander sig nu også i debatten.

»Hvad sker der? Hvor er konduiten?« skrev tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Twitter og Facebook kort efter udmeldingen fredag aften.

»Lad dog mennesker forsamles og udtrykke deres grundlovssikrede holdninger. Vi lever da for pokker i et demokrati!«

Politiets udmelding i 11. time forarger også Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, som skal holde tale til demonstrationen.

»Jeg er chokeret. Det er magtarrogance,« sagde hun i et interview med TV 2 fredag, mens de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook kritiserede politiet for at udvise manglende fleksibilitet:

»Den danske måde vil være fleksibilitet og forståelse. Jeg undrer mig.«

Nægter at vende om

De fleste landmænd har været længe undervejs, og derfor er det for sent at aflyse demonstrationen, fortæller Knud Jeppesen.

»Efter en uges planlægning – og et nøje planlagt program i samarbejde med politiet – har vi ikke anledning til at mene andet, end at nogle i toppen af Danmark ønsker at stoppe demonstrationen. Set i lyset af at vi kommer for at hylde Grundloven, virker det ekstremt provokerende – da netop Grundloven sikrer os forsamlings- og ytringsfrihed,« skriver gruppen »Oprør fra Landet« på Facebook:

»Det SKAL være lovligt at hylde vores grundlov. Og vi agter at gøre det i morgen (lørdag, red.).«

Klokken fire i nat lagde gruppen videoer på Facebook, hvor traktorerne var godt på vej over Storebæltsbroen.

»86 traktorer over Storebælt,« lyder teksten.

Der demonstreres i København og Aarhus. I København er en række danske politikere på talerlisten – blandt andre Rasmus Jarlov (K), Pia Kjærsgaard (DF), Sophie Løhde (V) og Pernille Vermund (NB).

Østjyllands Politi oplyser lørdag morgen til Berlingske, at meddelelsen stadig står i magt. Endnu har politiet dog ikke udskrevet bøder, lyder det fra vagtchefen for Østjyllands Politi.