Tjeklister redder liv på sygehuse

Antallet af dødsfald som følge af utilsigtede hændelser under operationer kan reduceres med op til 40 pct., hvis sygehuse anvender en simpel tjekliste. Hvidovre Hospital forbedrer nu patientsikkerheden med den nye metode.

Hvidovre hospital håber at kunne redde 75 liv årligt, når den nye tjekliste indføres om en måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Patientsikkerheden på de danske sygehuse kan øges betydeligt, hvis læger og sygeplejersker før og efter en operation gennemfører et simpelt tjekforløb, som i princippet svarer til det, besætningerne på alverdens fly foretager, inden der ikke er andre udveje end den, som går direkte ned.

Ifølge et nyt amerikansk forskningsprojekt kan operationspersonalets brug af en liste med 19 konkrete tjekpunkter reducere antallet af dødsfald som følge af utilsigtede hændelser – f.eks. infektioner og tilstødte komplikationer – med op til 40 pct. Samtidig sparer tjeklisten andre patienter for pinefulde følgesygdomme og genindlæggelser, fordi et større antal operationer vil gå efter bogen.

»75 færre dødsfald«
Resultaterne for tjeklisten, som verdenssundhedsorganisationen WHO står bag, er så opsigtsvækkende, at Hvidovre Hospital, der er et af de største danske operations-sygehuse, nu går i gang med at planlægge tjekforløb, som skal implementeres om en måned på de tre kirurgiske afdelinger. Det sker på trods af, at mange punkter på listen i forvejen indgår i den danske model mod utilsigtede hændelser.

»Selv om vi i forvejen gennemfører mange af tjekpunkterne, forventer vi at se en klar reduktion i både dødelighed og i komplikationer. Hvis man tager tallene fra forskningsprojektet råt, vil det hos os svare til cirka 75 færre dødsfald efter kirurgi om året. Men det afhænger meget af de enkelte cases, for heldigvis er tallene små,« siger lægefaglig direktør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen.

Meget forenklet handler tjekforløbet inden en operation om at sikre, at det er den rigtige patient, der ligger på bordet; at vedkommende får gennemført indgrebet på det rigtige sted på kroppen samt, at læger og sygeplejersker har kendskab til alle relevante medicinske forhold omkring patienten, så teamet er forberedt på kritiske forløb.

Glemte vi noget?
Efter operationen skal det tjekkes, om der er styr på alle instrumenter og servietter, som er blevet brugt, så det kan udelukkes, at »noget« er glemt inde i patienten. Derudover skal det bl.a. sikres, at alle relevante oplysninger om operationens forløb og patientens tilstand bliver kommunikeret videre til personalet på den sengeafdeling, der er ansvarlig for det videre behandlingsforløb.

»Kommunikationen mellem operationsgangen og sengegangen er det svage led, og derfor vil vi også inddrage en sygeplejeske fra sengeafdelingen under alle større operationer,« siger Torben Mogensen.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed vil se resultaterne fra Hvidovre Hospital og et par andre danske sygehuse, inden der kommer en anbefaling af at gøre tjeklisten landsdækkende.

»Men vi forventer, at effekten i Danmark vil svare til den, der er opnået i udlandet,« siger kommunikationskonsulent Charlotte Frendved.

På landsplan rapporteres der cirka 1.000 utilsigtede hændelser årligt i forbindelse med kirurgi. Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er det reelle tal dog større, da langt fra alle hændelser indberettes.