Tidens tand

Forskere har fundet en tand fra et menneske, der er over en million år gammel. Det er den ældste del fra et menneske, man nogensinde har fundet i Vesteuropa.

Verdens ældste tand er fundet i Atapuerca i Spanien. Den menes at være en million år gammel. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Fundet af en kindtand ved landsbyen Atapuerca i det nordlige Spanien daterer for første gang fundet af en menneskedel i Vesteuropa tilbage til omkring en million år. Måske endnu mere det skal nærmere undersøgelser af tanden i de kommende måneder vise.

Atapuerca er et område, hvor der i fortiden har været masser af liv, og det var da heller ikke ukendt, at nogle af vore forfædre også opholdt sig der for omkring en million år siden.

For tidligere har man fundet primitivt værktøj, der har kunnet dateres så langt tilbage, men hidtil har man savnet enhver form for spor af de mennesker, der har fremstillet og brugt værktøjerne.

Når de spanske forskere er sikre på, at tanden er mindst en million år gammel, skyldes det, at fundet er gjort i et jordlag fra den tid. Altså en datering på baggrund af de geologiske lag. Det spanierne er nået ned i kaldes TD9.

»Tanden er det ældste humane fossil-rest i Vesteuropa. Nu har vi endelig anatomisk bevis på dem, der fremstillede værktøj for mere end en million år,« fastslår Atapuerca Foundation, der er ansvarlig for udgravningerne, i en pressemeddelelse.

Store fund i Atapuerca
Hvis alderen på kindtanden kan bekræftes, har Atapuerca været beboet stort set lige siden. Det er nemlig også her, man har gjort andre store fund. I 1976 fandt man en hule over 30 meter under jordoverfladen. Hernede fandt man skeletdele fra mindst 33 individer, der har levet for omkring 300.000 år siden.

Næsten 20 år senere i 1994 fandt man hominine fossiler og redskaber, der er omkring 800.000 år gamle. Der var blandt andet kæber og kranier og diverse knogler fra hænder og fødder.

Mens der har været enighed om alderen på fundene, har der været en del diskussion om det, man fandt, skulle have en ny artsbetegnelse eller ej. I sidste ende handler diskussionen om, hvem der var fælles forfader til neandertalerne og det moderne menneske.

Menneskets vugge anses for at have stået i Afrika, og derfra er der forgået udvandring ad flere omgange. Det moderne menneske Homo sapiens har kun eksisteret i omkring 50.000 år.