Teleindustrien kritisk over for aflytning uden dommerkendelse

Med et forslag til en ny terrorpakke vil regeringen gøre det muligt for Forsvarets Efterretningstjeneste at aflytte danskere, som befinder sig i udlandet. Det er en glidebane, lyder det kritisk fra Teleindustrien.

I dag kræver det en dommerkendelse, hvis politiet eller Politiets Efterretningstjeneste (PET) vil overvåge en dansk statsborgers telefon- eller internetkommunikation. Men hvis regeringens forslag til en ny terrorpakke bliver vedtaget, vil Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) kunne overvåge kommunikationen fra danskere, der befinder sig i udlandet, uden en dommerkendelse i hånden. Men det møder nu kritik fra Teleindustrien, skriver Politiken.

Ifølge direktør for Teleindustrien, Jakob Willer, er det en glidebane, hvis overvågning kan ske uden dommerkendelse.

»Vi ved endnu ikke, hvad regeringen præcist forestiller sig. Men hvis man ændrer loven, så FE kan lave indgreb i meddelelseshemmeligheden uden retskendelse, er vi kritiske over for det. Der er nogle principper, som vi på vegne af vore kunder gerne vil forsvare,« siger Jakob Willer til Politiken.

Regeringen mener, at FE skal have lov at overvåge en borger, hvis der er mistanke om, at vedkommende rejser mod Syrien eller Irak for at deltage i kamphandlinger.

Men Teleindustrien er tilfreds med de nuværende regler, hvor operatørerne alene assisterer myndighederne, når der foreligger en dommerkendelse.

FE har ifølge Politiken ikke ønsket at kommentere sagen.