Efterretningstjeneste om kinesisk adgang: TDC har tilstrækkelig sikkerhed

Medarbejdere fra Huawei har haft adgang til TDC-central uden sikkerhedsgodkendelse. Alligevel er sikkerhedsniveauet godt nok, lyder det fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Medarbejdere fra Huawei har haft adgang til TDC-central uden sikkerhedsgodkendelse. Alligevel er sikkerhedsniveauet godt nok, lyder det fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURITZ ANTIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medarbejdere fra den kinesiske telegigant Huawei har ifølge Politiken gennem halvandet år haft adgang til TDCs telecentral uden sikkerhedsgodkendelse og uden loven giver danske myndigheder mulighed for at kontrollere dem.

Men sikkerhedsniveauet hos TDC er tilstrækkeligt højt, vurderer Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Centeret hæfter sig ved en række aftaler om sikkerhedskrav, der blev indgået, da TDC overlod store driftsopgaver til Huawei i forbindelse med opførelsen af 4G-nettet.

»Det er Center for Cybersikkerheds vurdering, at aftalerne med TDC og Huawei har bidraget væsentligt til at højne informationssikkerheden, og ført til, at der i dag er et tilstrækkeligt højt sikkerhedsniveau hos TDC,« siger centerchef Thomas Lund-Sørensen i en pressemeddelelse.

»Center for Cybersikkerhed vurderer, at de indgåede aftaler bliver efterlevet, og der er fortsat en løbende dialog mellem centeret, TDC og Huawei om sikring af informationssikkerheden. Med forslaget til en kommende net- og informationssikkerhedslov lægges der op til en yderligere styrkelse af sikkerheden, ligesom de centrale sikkerhedskrav vil komme til at gælde for alle teleselskaber,« siger han.

Den kinesiske telegigant menes at have nære forbindelser til regeringen i Kina, hvilket ifølge Politiken har fået regeringer i USA og Australien til at holde Huawei ude, fordi man ser en risiko for, at selskabet kan blive brugt til spionage for kinesiske efterretningstjenester.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) afviser over for Politiken, at kontrollen med Huawei er for dårlig.

Det er ifølge Politiken en dokumentarudsendelse på DR 2 torsdag, der viser, at Huaweis medarbejdere i vidt omfang har arbejdet for TDC uden den aftalte sikkerhedsgodkendelse.