Svensk politi ser taxakørsel med flygtninge over Øresund

Politiet i det sydlige Sverige har observeret taxakørsel over Øresundsbroen, hvor flygtninge formodes at have været passagerer. Politiet har dog ikke gjort noget ved det, da transportøransvaret ikke gælder taxabranchen.

Togforbindelsen over Øresund er den dyreste i Europa. Det koster 1, 77 pr. kilometer. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det svenske politi, der har foretaget stikprøvekontrol på Øresundsbroen, har set flere taxaer med formodede flygtninge på bagsædet, efter de svenske myndigheder mandag indførte transportøransvar på tog, busser og færger.

Det fortæller pressemedarbejder i svensk politis sydlige region, Ewa-Gun Westford, til Berlingske.

»Vi har set, at der er nogle flygtninge, der er kommet med taxaer. Vi har ikke et konkret eksempel, men det er en fornemmelse, politibetjentene ved broen har, at det her er en ny måde at rejse ind i Sverige på,« siger hun.

Politiet er imidlertid ikke gået specifikt efter at stoppe taxaerne.

»Det er jo sådan i dag, at taxaer ikke er underlagt transportøransvar. Men bliver der mistanke om menneskesmugling, vil vi efterforske det,« siger Ewa-Gun Westford.

Uvejr kan have påvirket taxakørslen

I stedet for at standse taxaer, som menes at transportere flygtninge, har svensk politi været afventende for at se, hvordan den nye situation med transportøransvar påvirker trafikken over flere dage. Og det ser umiddelbart ikke ud til, at taxa bliver flygtninge og migranters foretrukne transportmiddel.

»Nu har jeg lige snakket med dem, som arbejder på broen, og i dag og i går har de ikke set taxaer med flygtninge. Men nu har det jo været et vældigt uvejr. Det sner, og der er ikke så meget trafik lige nu,« siger Ewa-Gun Westford.

Mens der ikke er blevet observeret formodede flygtninge og migranter i taxaer siden mandag, er flere kommet til Sydsverige via færgefart fra Tyskland. I nat er der kommet en person med færgefart til Helsingborg og 43 personer til Trelleborg, oplyser politiet.

Ingen mærkbar forandring hos taxachaufførerne

Mandag kom 48 flygtninge og migranter samlet set til Skåne, mens tallet tirsdag var på 30, skriver den svenske avis Sydsvenskan. Samlet set registrerede Migrationsverket mandag 331 nye asylansøgere i hele Sverige. Et tal der er noget højere end de fire forrige dage, men som ligger under antallet, der kom 29. og 30. december.

Taxaselskabet Taxa 4x35 ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt der har været ekstra mange ture over Øresund de seneste tre dage. Hos to af selskabets vognmænd, Wagner Taxavognmand og Vognmandskontoret Taxa ved Ole Christensen, er der ikke umiddelbart melding om flere af disse ture.

Heller ikke taxaselskabet Amager-Øbro Taxi 4x27 har oplevet en stigning i antallet af kunder, der ønsker at blive kørt til Sverige.

»Vi har haft nogenlunde lige så mange ture til Malmø og Sverige som vi plejer,« siger direktør Thomas Petersen.

Danske taxachauffører opfordres til at være varsomme

I Danmark opfordrer Dansk Taxi Råd taxachauffører til at være varsomme. Rådet nævner en dom fra 2008, hvor en tysk taxichauffør blev dømt for menneskesmugling, da han kørte afghanere uden tilladelse til at rejse ind i Danmark fra Flensborg og over den dansk-tyske grænse.

»Chaufførerne skal være meget opmærksomme på, hvem de kører med, for de risikerer en sag om menneskesmugling,« siger Trine Wollenberg, direktør i Dansk Taxi Råd.

Hun kan ikke afvise, at der har været en stigende taxakørsel over Øresund siden mandag.

»Vi har ikke efter, at ID-kontrollen er blevet indført, fået nogen henvendelser eller hørt noget unormalt vedrørende det,« siger hun.