1 frontalangreb fra Venstre på Sverige og 2 drøje hug til regeringen

Dagens overblik: Regeringen får markante hug for stramningerne af familiesammenføringsreglerne og i en ny måling. Venstre langer ud efter Sverige, og så står de folkevalgte til stort lønhop.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Der sker ikke så lidt i dansk politik i dag.

Her får du dit daglige overblik.

Vi begynder på forsiden af Berlingske, hvor en række organisationer retter en særdeles skarp kritik af regeringens forslag om udlændingestramninger, som står til at blive vedtaget inden længe.

Institut for Menneskerettigheder, Red Barnet, Foreningen af Udlændingeretsadvokater og Børnerådet afleverer i dag høringssvar til lovforslaget, og de protesterer især mod et af de mest centrale punkter:

Stramningerne af reglerne for familiesammenføring.

Lovforslaget lægger op til, at flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus først kan få deres sag om familiesammenføring behandlet efter tre år mod i dag ét. Og det vil have vidtrækkende konsekvenser for især børnene, lyder kritikken bl.a.:

»Det er et brutalt lovforslag, det er uværdigt, og det er konventionsstridigt. Tre år er en evighed i et barns liv, og det er uværdigt for et land ikke at tilkende børn deres ret til at være sammen med deres familier og vokse op i trygge rammer,« siger generalsekretær i Red Barnet Jonas K. Lindholm til avisen.

Overhængende fare

I sit høringssvar til regeringen skriver formand for Børnerådet Per Larsen:

»Der er overhængende fare for, at de foreslåede ændringer medfører, at de flygtningebørn, der efterfølgende ankommer til Danmark, vil være traumatiserede i en sværere grad end under de nuværende regler.«

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) understreger, at regeringen står ved sine stramninger:

»Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ønsker at begrænse antallet af asylansøgere i Danmark, og vi ved, at familiesammenføringsreglerne har en betydning. Derfor gennemfører jeg en opstramning på det område,« siger ministeren til Berlingske.

Regeringens lovforslag skal førstebehandles i Folketinget i næste uge. Læs hele historien her.

Hug til Sverige

Vi hopper videre til forsiden af Jyllands-Posten, hvor Venstre langer hårdt ud efter Sverige.

Det sker forud for et hasteindkaldt møde i EU-Kommissionen i dag, hvor Inger Støjberg sammen med med sin svenske ministerkollega, Morgan Johansson, og Ole Schröder, statssekretær i det tyske indenrigsministerium, er inviteret ned for at forklare landenes seneste tiltag omkring bl.a. grænsekontrol.

Hos Venstre varmer man op til mødet med en bredside mod svenskerne, leveret af partiets udlændingeordfører, Marcus Knuth.

Han giver den svenske regering skylden for bl.a. de høje asyltal i Danmark i kølvandet på den svenske beslutning om øget id-kontrol, som ifølge Venstre kan betyde, at udlændinge strander i København.

»Pludselig er deres ansvarsløse udlændingepolitik blevet en kæmpe hovedpine for Danmark. Svenskerne har holdt åbent hus, men når folk så er kommet, har de sagt: Gå ind til naboen i stedet for,« siger Marcus Knuth til avisen.

Udlændingeordføreren forklarer desuden, at det er meningen med den danske regerings politik, at man lader flere grænseovergange ved den dansk-tyske grænse stå ubevogtet hen på trods af, at man mandag indførte midlertidig grænsekontrol med stikprøver.

»Der er ikke nogen grund til at tvinge mennesker til at søge asyl eller opfordre dem til at søge asyl i Danmark ved at lave en fuldstændig kontrol ved den danske grænse,« siger han til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti kalder i spalterne den udmelding for »usolidarisk over for de skandinaviske lande.« Læs hele historien her.

Det totale sammenbrud

Det er EUs migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, der onsdag har inviteret Danmark, Sverige og Tyskland til Bruxelles for at forklare sig. Hos Berlingske ser EU-korrespondent Jakob Ussing nærmere på mødet i en analyse:

»Hele seks af de 26 Schengen-lande har nu indført midlertidig grænsekontrol, og det er en kamp mod tiden, hvis det ellers økonomisk vigtige Schengen-samarbejde skal reddes fra det totale sammenbrud,« skriver han i dagens avis og uddyber:

»I såvel EU-Kommissionen som i Tyskland er frygten, at den danske regering på samme måde som den svenske vil indføre transportøransvar. Det vil være økonomisk skadeligt, og det vil samtidig kunne forstærke dominoeffekten, så også Beneluxlandene kan blive tvunget til at overveje tiltag som midlertidig grænsekontrol.« Læs mere her.

Kristian Jensen ville vente

Netop grænsekontrollen bliver der også set på hos Politiken. Avisen skriver i dag, at der var uenighed i regeringstoppen om, hvorvidt Danmark skulle indføre den allerede mandag.

Ifølge avisens oplysninger gjorde udenrigsminister Kristian Jensen (V) det klart på et møde i regeringens koordinationsudvalg søndag, at man burde vente.

»Han mente, at man skulle holde fast i den hidtidige linje og afvente, om den nye id-kontrol på grænsen til Sverige rent faktisk medfører en »ophobning« af strandede flygtninge og immigranter i Danmark. Over for ham stod ikke mindst integrationsminister Inger Støjberg,« skriver Politiken. Hele den historie her.

Stort lønhop til de folkevalgte

Vi bliver i Politiken, som i dag på sin forside skriver, at ministre, politikere på Christiansborg og borgmestre kan se frem til en klækkelig lønforhøjelse.

Det siger flere kilder både i og uden for den såkaldte Vederlagskommission, som er sat i søen for at kulegrave politikernes løn- og pensionsforhold, til avisen.

Ekspertgruppen har sidste møde mandag i næste uge, og den vil foreslå at hæve lønnen for folketingspolitikere og ministre med omtrent 15 procent.

Til gengæld bliver politikernes pensionsordninger også ændret, så de mere minder om en almindelig arbejdsmarkedspension.

Et bredt flertal i Folketinget - bestående af V, S, R, K og SF - har tidligere givet håndslag på, at de vil stemme for kommissionens anbefalinger, uanset hvad de fremlægger. Læs hele historien hos Politiken.

Opdatering: SF har onsdag morgen trukket sig fra det flertal. Den historie her.

Dagens lussing

En ny Greens-måling i Børsen i dag viser en historisk ringe opbakning til Venstre.

Samtidig er tilliden til statsminister Lars Løkke Rasmussen i bund, og han taber til S-formand Mette Frederiksen på alle områder. Rød blok er desuden størst for første gang siden valget.

»Det er slet ikke tilfredsstillende. Det siger sig selv. Men det er turbulente tider i øjeblikket - både økonomisk og i forhold til asyl- og indvandrerspørgsmålet. Og der står vi som det eneste parti med regeringsansvaret og dermed som skydeskive for angreb,« siger Venstres fungerende ordfører, Jakob Jensen.

Dagens citat

»De ideologiske skillelinjer har været temmelig uklare i et stykke tid. Men man må sige, at den nye regerings pakke af lovforslag for første gang i lang tid har et ideologisk islæt og repræsenterer en idepolitisk omprioritering.«

Ifølge lektor og forsker i politiske ideologier ved Københavns Universitet, David Budtz Pedersen, har V-regeringen taget et opgør med den politiske konsensus. Læs hele interviewet i dagens Information.

Dagens kronik

»Når man følger dansk presse, særligt Politiken, kan man godt få det indtryk, at Socialdemokratiets politiske tænkning er dikteret af at svare på Dansk Folkepartis fremmarch de sidste 20 år, at partiets politik er blevet en rentetilpasning til den kurs, Dansk Folkeparti udstak på spørgsmål om flygtninge, indvandrere og deres efterkommere. Det er en massiv undervurdering af Socialdemokratiet at tro, at den politiske tænkning i så stort et parti svajer så let.«

Peter Hummelgaard (S), Kasper Fogh Hansen, tidligere rådgiver, og Thomas Gyldal Petersen, borgmester i Herlev (S), i dagens Politiken.

Det sker i dag

- EUs kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, har inviteret Danmark, Sverige og Tyskland til et møde om flygtningekrisen og Schengen-samarbejdet.

- Både de Radikale og Alternativet holder vintergruppemøder. De Radikale tager i morgen med, mens Alternativet trumfer og holder til og med fredag.

- En delegation fra Folketingets sundheds- og ældreudvalget samt social- og indenrigsudvalg er i dag og i morgen i Norge, hvor de blandt andet skal høre om tvangsbehandling af gravide misbrugere og den norske ældreomsorg.