Politiet lader illegale indvandrere gå fri

Illegale indvandrere kan opholde sig i Danmark, da politiet ikke kontakter afviste rejsende mod Sverige. DF kalder det et dilemma. »Vi ved jo godt, at hvis politiet fanger nogle af de her mennesker, er der en risiko for, at de indgiver en anmodning om asyl,« siger udlændingeordføreren.

Politiet gennemfører stikprøvekontrol ved den dansk-tyske grænse og støder i disse dage på adskillige asylansøgere. Men ved ID-kontrollen ved toget mod Sverige, som Securitas-vagter står for på perronen i Kastrup Lufthavn  for, bliver afviste personer ikke pågrebet af de danske myndigheder, bekræfter Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er muligvis flygtninge, muligvis økonomiske migranter. Uanset hvad løber de i disse dage panden mod den svenske mur, som er opstillet i Københavns Lufthavn i form af Securitas-vagter. Og selv om det danske politi overvåger ID-kontrollen, bliver afviste personer ikke pågrebet af de danske myndigheder.

Det bekræfter Richard Østerlund la Cour, politiinspektør ved Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter.

»Vi kontakter ikke enkeltpersoner, der bliver afvist, fordi vi har valgt en mere overordnet strategi, der handler om at sikre, at der er ro på alle de trafikale knudepunkter. Vi overvåger Helsingør, Københavns Hovedbanegård og lufthavnen,« siger Richard Østerlund la Cour.

Det paradoksale er, at regeringen på den ene side har indført midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland, hvor omkring 200 betjente hvert døgn blandt andet udfører stikprøvekontroller ved de 13 grænseovergange. På den anden side slår politiet ikke ned på de illegale indvandrere, som er kommet ind.

Dansk Folkeparti mener mere udtalt end noget andet parti i Folketinget, at der skal slås hårdt ned på personer, som opholder sig i Danmark uden tilladelse. I dette tilfælde er DF mere tilbageholdende.

»Det her er et evigt dilemma: Vi ved jo godt, at hvis politiet fanger nogle af de her mennesker, er der en risiko for, at de indgiver en anmodning om asyl. Og så risikerer man, at antallet af asylansøgere stiger i Danmark,« siger Martin Henriksen, DFs udlændingeordfører.

Han tilføjer, at politiet bør være til stede ved overgangene til Sverige. Og hvis mange bliver afvist på grund af den midlertidige grænsekontrol, som Sverige indførte mandag, bør politiet pågribe og eventuelt sende dem ud af landet. Allerhelst vil Martin Henriksen gøre det langt sværere at få asyl i Danmark.

»Men jeg finder ikke anledning til at rette en hård kritik af politiet nu. Det gør jeg altså ikke,« siger han.

S kalder prioritering kortsigtet

Ifølge Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, bør politiets første prioritet lige nu være at holde ro og orden i den højspændte situation frem for at anspore mennesker til at søge asyl i Danmark.

»I efteråret rejste op imod 40.000 mennesker om måneden gennem Danmark for at søge asyl i Sverige, og dér havde vi ikke noget ønske om at bremse dem, fordi det kunne betyde flere asylansøgere i Danmark,« siger Marcus Knuth og fortsætter:

»Nu. hvor Sverige har indført grænse- og ID-kontrol, er det vores prioritet, at politiet bevarer ro og orden i Danmark. Og vores politik om ikke at opfordre folk på gennemrejse til at søge asyl i Danmark er uændret.«

Ifølge Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, må det være op til politiet at vurdere, hvordan den presserende situation med flygtninge og migranter håndteres mest hensigtsmæssigt.

»Men der er tale om en meget kortsigtet løsning, fordi vi risikerer, at mange mennesker opholder sig illegalt og slår sig ned i Danmark, uden vi har kendskab til det. Derfor godtager jeg ikke svaret fra Venstre, og jeg synes, det er dybt uansvarligt af Dansk Folkeparti,« siger Trine Bramsen.

Der findes ingen præcise tal for, hvor mange illegale indvandrere, der befinder sig i Danmark.

Blandt andet fordi de har få rettigheder her i landet og dermed begrænset incitament til at lade sig registrere. Af samme grund ligger der to sundhedsklinikker – en i København, en anden i Aarhus – hvor de kan få hjælp til f.eks. tandlidelser og andre former for infektioner. Klinikkerne drives af Røde Kors, Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp.

Både Københavns og Østjyllands Politi har tidligere forklaret, at de fravælger at overvåge stederne og anholde brugerne. I praksis lader politiet altså brugerne leve deres egne liv. Det er en tilkendegivelse, som Dansk Folkeparti har haft særdeles svært ved at acceptere.

DFs udlændingeordfører betoner også, at der »slet, slet ikke« gøres nok for at finde illegale indvandrere.

Hvis problemet er så alvorligt, hvorfor skal politiet så ikke slå hårdere ned i Københavns Lufthavn lige nu?

»Når problemet er så stort, er det ikke rimeligt at skubbe det over på politiet. Det er et politisk ansvar,« siger Martin Henriksen og lufter ID-stikprøvekontrol på sygehuse og uddannelsessteder som en del af løsningen.