Sugardaters.dk: »Det har været nødvendigt at stramme op«

I dag har det omdiskuterede dating-site Sugardaters.dk 58.000 danske brugere. Et tal, der er steget, ifølge sitet selv. Men er det stadig grænseprostitution eller blot niche-dating?

Jane, der er aktiv på det omdiskuterede site Sugardaters.dk, hvor hun er sammen mænd, der giver hende penge og gaver. Hun kalder det selv for "grænseprostitution". Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg tænder på pengene. Mændene tænder på at give dem.«

Sådan lød det fra en ung middelklasse-pige her i avisen tilbage i 2015, da Berlingske skrev om dating-sitet Sugardaters.dk.

Her mødes mænd med kvinder for at udveksle sex, gaver, middage og penge.

Det er tidligere blevet debatteret om sitet reelt var grænseprostitution. Hos Sugardaters.dk selv mener man, at omdømmet er vendt. Man forsøger at tage klart afstand fra prostitutionslignende adfærd med minus nøgenhed på profilfotos og blokering som bruger, hvis man åbent skriver, at man søger et prostitutionslignende forhold eller skriver priser.

Samtidig har man kørt kampagner for at vise, at sugardating også kan være kvindelige sugamamas, der får skabt kontakt til yngre boytoys.

»Den større ændring vi har lavet på sitet, er den her gentleman-rating, hvor brugerne kan anmelde hinanden og give hinanden stjerner fra 1 til 5. Det har været nødvendigt at stramme op, fordi der på sitet nogle gange har været en negativ tone fra især mændene. De har haft groft sprogbrug og det har vi ikke lyst til, at der skal være inde på vores hjemmeside,« siger Cæcilie, der er marketingassistent hos sitet og ikke vil have sit efternavn i avisen.

Hvordan er Sugardaters.dk anderledes end regulær prostitution?
»Det vi tilbyder, er at vi matcher folk, så de kan komme i forhold. Vi matcher ikke folk for at de kan udveksle services og penge. Sugardaters har haft et dårligt omdømme i medierne. Men det er ikke prostitution. Vi er et niche-dating-site.«

Men brugere kan jo stadig indgå en prostitutionslignende aftale via mail efterfølgende?
»Så længe det er noget, der foregår på vores hjemmeside, tager vi 100 procent afstand fra det. Hvis folk bagefter mødes ude i virkeligheden, udveksler telefonnumre og derefter laver nogen aftaler, kan vi ikke have nogen kontrol over. Men alt hvad der foregår inde på hjemmesiden, har vi kontrol over,« lyder det.

Begynder som en leg

Psykoterapeut Gitte Sander har i sin praksis haft flere unge piger, der har været aktive som sugardaters. Hun har set alvorlige følgevirkninger.

»Pigerne har haft traumatiske oplevelser med både trusler og vold. Det er begyndt som en leg med grænser, men er langsomt eskaleret til noget, de ikke kan styre. De tager kontakt til flere mænd, fordi der skal ske noget spændende. De bliver forført af opmærksomheden og tanken om det luksuriøse og anerkendende evnetyr. Men de ender med at skamme sig og føle sig som ludere. Det går ud over deres egen seksualitet i sidste ende. Det er vanskeligt for dem at få et alderssvarende normalt forhold til en mand bagefter.«

Hun har hørt rige piger fortælle deres historie. Piger, der er vokset op i velstående familier.

»Det er ikke et socialt problem og det er ikke nødvendigvis pengene, der driver det. Det er lige så meget det grænsesøgende element. De voksne mænd ved godt, hvad de her unge piger vil høre. De fortæller dem, at de er smukke og dejlige. Alle de ting, som de måske har savnet at høre. Begge parter køber ind i illusionen om den lykkelige luder,« siger Gitte Sander.