Studerende: Økonomi skal ikke styre valg af uddannelse

Skal du være murer eller kandidat i design? Der kan være op til 18 års forskel på, hvornår din uddannelse er betalt tilbage til samfundet. Men Danske Studerendes Fællesråd mener ikke, at den viden skal bruges til noget.

Skal man vælge bøger eller biler? En nyuddannet mekaniker bliver hurtigere lønsom end en studerende på videregående uddannelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Erik Jepsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uddannelse skal vælges ud fra interesse - og ikke efter hvor god en forretning det er for samfundet.

Sådan lyder det fra formand for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, på baggrund af en ny opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd af tilbagebetalingstid og samfundsværdi af en lang række uddannelser.

Analysen viser blandt andet, at en nyuddannet kandidat i design er 18 år om at tjene sin uddannelse hjem til samfundet, mens en murer eller mekaniker er en overskudsforretning fra første dag.

»Jeg synes, det er en ærgerlig tilgang, at man kun ser på uddannelsesværdi i kroner og ører. Det vil være et fattigt samfund, hvor man kun tænker på kortsigtet profit,« siger de studerendes formand til Berlingske Nyhedsbureau.

Det hjælper ikke meget at vælge en uddannelse, der hurtigt er betalt tilbage, hvis man ikke trives og har det godt med studievalget, lyder det fra Yasmin Davali.

Men derudover har det ifølge de studerendes formand også vist sig umuligt at forudse hvilke uddannelser, der betaler sig bedst.

»Jeg synes, man stikker de unge blår i øjnene, hvis man tror, at man kan garantere job og en vis indkomst, hvis bare man vælger en bestemt studieretning. Mange af de fagområder, der tjener sig hurtigt ind nu, er måske ikke dem, der gør det i fremtiden. Det er rigtig svært at forudse fremtidens arbejdsmarked, og man skyder sig selv i foden, hvis man kun ser på samfundsøkonomien her og nu,« siger Yasmin Davali.

Hun hæfter sig mest ved, at analysen viser, at det altid betaler at uddanne sig. Uanset om man uddanner sig til fængselsbetjent eller multimediedesigner.

»Undersøgelsen siger helt klart, at al uddannelse betaler sig på den ene eller den anden måde. Så hele italesættelsen af, at der er nogle uddannelser, der ikke kan betale sig, viser sig at være forkert,« siger Yasmin Davali.