Spionage-tiltalt professor retter hård kritik af PET

Timo Kivimäki, der er tiltalt for spionage, skyder med skarpt mod Politiets Efterretningstjeneste. Han hævder at være blevet forhørt i op mod 400 timer.

»I begyndelsen af forhørene blev der anvendt en metode, hvor jeg ikke fik sovet tilstrækkeligt. Jeg fik ikke engang min astmamedicin. Jeg vidste ikke, at den type af virksomhed er mulig i en civiliseret stat som Danmark,« siger Timo Kivimäki. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- I begyndelsen af forhørene blev der anvendt en metode, hvor jeg ikke fik sovet tilstrækkeligt. Jeg fik ikke engang min astmamedicin. Jeg vidste ikke, at den type af virksomhed er mulig i en civiliseret stat som Danmark.

Ordene kommer, ifølge det finske medie Yle, fra professor Timo Kivimäki, der er tiltalt for spionage i Danmark. Anklagen lyder på, at han under møder med russiske agenter har leveret sikkerhedspolitiske vurderinger og informationer, som har været af interesse for den russiske efterretningstjeneste.

Desuden skulle han have udleveret navne og oplysninger om danske personer, som efterretningstjenesten kunne være interesseret i.

Den finskfødte professor, der siden 1999 har været ansat på Københavns Universitet, blev efter flere års overvågning anholdt i september 2010. Derpå fulgte, siger han til det finske medie Yle, sammenlagt 350-400 timers forhør hos Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Timo Kivimäki, der er suspenderet fra sin stilling på universitetet, er tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 108 - også kaldet »den milde spionparagraf.«

Sagen kommer for retten om et par uger, og strafferammen er fængsel i op til seks år.

Timo Kivimäki siger desuden til Yle, at hele spionmistanken har skadet hans karriere.

PET oplyser fredag aften til Berlingske Nyhedsbureau, at man ikke ønsker at kommentere kritikken fra Timo Kivimäki.