Spionanklage mod »dedikeret« professor vækker forundring

Timo Kivimäki er tiltalt for at have hjulpet russiske efterretningsfolk i Danmark, men folk omkring ham beskriver ham som en engageret forsker, og på Københavns Universitet er man forbløffet over sagen.

Den finske professor Timo Kivimäki er tiltalt efter »den milde spionparagraf« for at hjulpet russiske spioner med at operere i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske professor Timo Kivimäki, der er tiltalt efter »den milde spionparagraf« for at hjulpet russiske spioner med at operere i Danmark, beskrives fra flere sider som en dygtig og engageret freds- og konfliktforsker.

Derfor vækker det også undren, at han 8. september 2010 i et S-tog blev anholdt af Politiets Efterretningstjeneste (PET) under anklage for at have videregivet informationer til russiske efterretningsfolk i Danmark.

På Københavns Universitet, hvor 49-årige Kivimäki har været ansat siden 1999, er dekanen for det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Troels Østergaard Sørensen, forbløffet over, at den nu suspenderede professor er anklaget for spionvirksomhed.

- Det lyder mystisk. Jeg havde ikke forestillet mig på nogle leder eller kanter, at det havde noget med Rusland at gøre, og det har jeg heller ikke haft nogen information om, før pressen skrev om det, siger Troels Østergaard Sørensen.

Professoren har ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger desuden givet russerne en liste med navne på 10 studerende fra statskundskab på Københavns Universitet, som kunne være interessante for russerne at hverve som fremtidige agenter.

Mens han var på universitetet, underviste Timo Kivimäki blandt andet i faget »Process of conflict resolution in Asia«, og her havde daværende studerende Alexander Kjærum i foråret 2010 - kort tid inden anholdelsen - professoren som underviser.

- Jeg var meget overrasket over, at det var en, jeg kendte. Jeg synes, det hele virker meget underligt. Især at man har mistænkt ham i så lang tid, og at hvis han havde skrevet oplysningerne som en videnskabelig artikel, og den russiske efterretningstjeneste havde brugt det, havde der ikke været noget problem. Jeg kan godt se, hvordan det kan skabe nogle problemer for forskere, siger den tidligere studerende med henvisning til, at Kivimäki selv har sagt til Weekendavisen, at de oplysninger, han har videregivet, kunne stå i enhver videnskabelig artikel inden for hans område.

Alexander Kjærum, der i dag har afleveret speciale og nu er ansat i en mindre konsulentvirksomhed, droppede Timo Kivimäkis fag efter en måneds tid. Han understreger, at den beslutning ikke havde noget med Timo Kivimäki at gøre, og Alexander Kjærum beskriver overordnet professoren som »en forskertype, der havde en utrolig stor indsigt og var meget dedikeret til sit felt.«

- Det var med liv og sjæl. Men han havde svært ved at formidle sin viden videre, og det var ikke en person, man lagde specielt meget mærke til - dertil var han simpelthen for grå.

Timo Kivimäki, der risikerer op til seks års fængsel, siger selv til Weekendavisen, at han er uskyldig i alle anklager, men han er ikke desto mindre en smule nervøs for, hvad fremtiden bringer.

- Selvfølgelig kan jeg ikke lade være med at tænke på, om jeg kommer i fængsel. Men jeg stoler på det danske retsvæsen og kan ikke forestille mig, at jeg bliver dømt.