Slut med rosé og fadøl: Musik i Lejet tiltrak 10.000 gæster

I Tisvilde er det slut. Ikke mere festival, ikke flere roséfester – for i år. Festivalgæsterne gør status, og de lokale ser frem til, at det bliver uge 30, hvor roen igen sænker sig.

Lørdag nat sendte bandet Suspekt de sidste musikalske toner ud fra Strandscenen i Tisvildeleje. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både lørdagen og byen kommer lidt sløvt fra start.

Der er ikke rigtig gang i salget hos butikkerne eller caféerne i Hovedgaden i Tisvilde. Det eneste, der lader til at være efterspørgsel på, er gratis iskaffe, der uddeles fra en ladcykel:

»Jeg drikker normalt ikke iskaffe, men hvad pokker?« En kvinde motiverer over for veninden, hvorfor de må vende om og gå tilbage til ladcyklen med gratis iskaffe.

Årets udgave af Musik i Lejet er ved at være overstået, og uge 29 lige­så. De mange festivalgæster, Tesla-ejere og sommerhuslogerende, der alle har været at finde i Tisvilde den seneste uge, begynder at vende snuden hjemad.

De to venner, Alexander Christensen og Jesper Holm, begge i slut 20erne, gør status over årets festival:

»Ja, hvorfor var det egentligt første gang, jeg var her,« spørger Alexander sig selv og svarer:

»Folk heroppe er lidt yngre, end jeg havde regnet med, så det kan da godt være, at jeg er kommet for sent.«

»Pjat,« afbryder Jesper. »Det har været super sjovt heroppe – bortset fra den dag, det regnede.«

Hvad er det for en slags festival?

»Det er en festival for tjekkede mennesker, der lugter godt,« foreslår Alexander.

»Det er jo det samme segment, der kommer i Kødbyen i København. Men her har man et valg, om man gider feste med dem, fordi der er så meget, du kan lave heroppe. Du vælger selv, om du vil stå på podiet på Fiskerbaren eller sidde hjemme i dit sommerhus,« siger Jesper.

»Det er ikke så meget abefest heroppe, som du møder andre steder og særligt på andre festivaler, og det er faktisk rart nok,« siger Alexander.

En tradition

Selv om de to venner regner med at komme tilbage næste år, er andre omvendt helt sikre på, at de er at finde heroppe næste år.

»Det er en form for tradition, kan du sige.« Nicolas Ringholdt er født i Tisvilde og er kommet her hver sommer de seneste 30 år. Han forklarer, at han har set Musik i Lejet vokse sig større og større:

»Det er lidt noget andet, end hvad det begyndte som. Nu er det alt fra københavnere til jyder, der kommer her i uge 29, men for ikke særligt mange år siden, var det kun de lokale, der kom tilbage for at nyde sommeren heroppe,« siger han.

»Tisvilde er en god by, hvor der også er dejligt, når der er ro, og du kan nyde en flot solnedgang!« siger Nicolas Ringholdt med reference til den kommende uge, hvor han planlægger at blive, selv om de mange festivalgæster tager hjem. Ifølge ham er der mange af de lokale, der holder sig væk i uge 29 og først kommer tilbage, når festivalen og roséfesterne er afsluttet.

Musik i Lejet har tiltrukket 10.000 mennesker til sommerhuse og campingpladser i nærområdet. Uge 29 har ligeledes tiltrukket mennesker til den lille kystby.

I den forgangne uge har der været plads til både gummistøvler og sejler­sko, cowboyjakker og cardigans i Tisvilde by, der har fungeret som magnet for mennesker, der er lige så forskellige som rosé og fadøl.