Sag om borgmesterbryllup på rådhusets regning afgøres først efter kommunalvalget

Sagen om blandt andet borgmester Anna Mee Allerslevs bryllupsreception på Københavns Rådhus afgøres først efter kommunalvalget. Økonomiforvaltningen i København har bedt om udsættelse på den redegørelse, som kommunen skal give til Ankestyrelsen.

En række politikere på Københavns Rådhus mener, at kommunen bør sætte fart på en redegørelse til Ankestyrelsen i sagen om politikeres bryllupper på kommunens regning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2012 mødtes gruppeformændene på Københavns Rådhus og drøftede under punktet »eventuelt« lån af lokaler til politikere til bryllup.

Resultatet af mødet blev ikke ført til referat, men skulle ikke desto mindre i årene frem udgøre praksis for udlån af lokaler.

Fem år senere, i sensommeren 2017, skulle beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) henvise til netop denne uformelle beslutning blandt gruppeformænd, da det kom frem, at hun havde fået godkendt lån af en festsal til sin bryllupsreception på rådhuset uden at betale for det.

I fredags mødtes gruppeformændene på Københavns Rådhus så igen for at drøfte udlån af lokaler til lokalpolitikere.

Men denne gang blev der taget referat - og mødet fik et noget andet udfald end sidst.

Ifølge flere politikere, som Berlingske har været i kontakt med, blev man på mødet enige om, at der fremover skal tages referat fra alle punkter på gruppeformandsmøderne.

Man blev desuden enige om, at reglerne for udlån af lokaler til ansatte og politikere i kommunen skal være utvetydige og nedfældet på papir.

Karina Vestergaard er gruppeformand for Enhedslisten.

»Jeg kan ikke forstå den manglende skriftlighed i gruppeformandskredsen. Det oplevede jeg bred enighed om at ændre på, så der fremover skrives referater af alle punkter, ligesom de skal være at finde på kommunen hjemmeside. Gennemsigtighed, tydelighed og skriftlighed skal være gennemgående for de her gruppeformandsmøder,« siger Karina Vestergaard.

Kommunens udtalelse skal i borgerrepræsentationen

Men der var et andet punkt, man var mindre enige om.

Karina Vestergaard ønsker ikke at gå i detaljer om mødet eller de tilstedeværende.

Men ifølge Berlingskes oplysninger var gruppeformændene bredt repræsenteret, ligesom Flemming Dubgaard - chefen for Borgerrepræsentationens Sekretariat, der administrerer reglerne for udlån af lokaler - var til stede.

På mødet blev der givet en beskrivelse af forløbet og Borgerrepræsentationens Sekretariats tolkning af de nuværende regler.

Københavns Kommunes chefjurist arbejder da også netop nu på en udtalelse om, hvordan kommunen har administreret reglerne for udlån af lokaler. Det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen, der fører tilsyn med, at kommuner og regioner overholder reglerne for offentlige myndigheder, udbad sig nemlig en udtalelse om sagen den 13. september med en frist på to måneder.

Læs hele brevet fra Ankestyrelsen til Borgerrepræsentationens Sekretariat her.

Men på mødet fredag fik gruppeformændene besked om, at Økonomiforvaltningen havde bedt Ankestyrelsen om længere frist end to måneder, da redegørelsen skal forbi de folkevalgte i byrådssalen, inden man kan sende den videre til Ankestyrelsen.

Det kan man ikke nå til det næste møde i borgerrepræsentationen den 12. oktober, men først til det næste møde den 30. november. Ni dage efter kommunalvalget.

Det holder ikke, lyder det fra Karina Vestergaard. Vælgerne skal have overblik over sagen og mulighed for at inddrage partiernes holdninger til udlån af lokaler, når de skal sætte deres kryds, mener hun.

»Som det ser ud nu, vil det først ske efter kommunalvalget. Der har vi i Enhedslisten et ønske om at få den i byrådssalen før valget,« siger hun.

Send den samme redegørelse nu

Det samme mener de konservatives gruppeformand, Jakob Næsager.

Han kan ikke se, hvorfor redegørelsen ikke fremlægges langt hurtigere.

»Man burde speede op, tilsynet har bedt om en udtalelse inden to måneder. 12. oktober er der gået en måned. Det er rigelig tid til at svare tilsynet. Man skal ikke redegøre for en masse faktuelle forhold men for praksis. Det må man kunne gøre hurtigere,« siger han og fortsætter:

»Man kunne langt hen ad vejen sende den redegørelse, som vi fik i fredags, til tilsynet. Man kunne også sagtens holde et ekstra byrådsmøde inden valget,« siger Jakob Næsager.