Sådan undgår du, at hjernen koger over op til ferien

Mange mennesker overbelaster hjernen op til ferien, når de skal nå at planlægge det hele. Tag nogle små pauser og kig ud af vinduet, lyder rådet fra hjerneforsker.

Lad være med at slæbe computer, telefon og iPad med på stranden, da de let kan stresse hjernen, lyder rådet fra hjerneforsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at ferie for mange er indbegrebet af afslapning og hygge med lange, varme sommerdage, hvor den største udfordring for ens tankevirksomhed er at tage stilling til, hvad der skal ligge på grillen.

Men tiden op til kan til gengæld også være ekstremt travl og hektisk, når alt skal pakkes og gøres klart og naboen skal have nøglen for at kunne passe katten og huset.

Mange kommer derfor ind i ferien med 120 kilometer i timen, og det kan faktisk være en stor og ligefrem farlig belastning for din hjerne, lyder det advarende fra en forsker på Hvidovre Hospital på hospitalets hjemmeside:

»Rigtig mange mennesker overbelaster hjernen op til ferien. Det betyder, at hjernen nærmest bliver derhjemme, når man er taget på ferie. Så går der nogle dage – eller ligefrem uger – før hjernen slapper nok af til at kunne komme med på ferie. Det er usundt og øger risikoen for stress og depression, hvis hjernen ikke får koblet ordentligt af i ferien,« siger Ellen Garde, som er forsker ved Hvidovre Hospitals MR-forskningsafdeling og lektor ved Københavns Universitet.

Hun anbefaler derfor at begynde med at give sin hjerne nogle frirum, hvor man kobler af, kigger ud af vinduet og tænker på de glæder og oplevelser, der venter forude. Det behøver kun at vare et halvt til et helt minut, men gevinsten for ens hjerne vil ifølge den videnskabelige evidens være markant.

»Det basale netværk i hjernen har svært ved at fungere ordentligt, hvis det hele tiden bliver bombarderet med indtryk, men de små pauser giver hjernen mulighed for at få netværket i orden og skabe orden. De positive tanker stimulerer de områder i hjernen, som giver velvære og frigiver stoffer som dopamin. Det hjælper med at undgå stress og depression,« siger Ellen Garde.

De samme mekanismer gør sig også gældende under selve ferien., Det kan således være en god idé at give hjernen fri ved at kede sig lidt i perioder og blot sidde at kigge på verden.

Tilsvarende skal man lade være med at slæbe computer, telefon og iPad med på stranden, da de let kan stresse hjernen.

»Mit råd er, at man simpelt hen gør det til en del af ferieplanlægningen at aftale, hvornår man gemmer sine gadgets væk. Det er ok fx at spille et spil eller se en film på flyet, men det er også vigtigt, at man har længere perioder, hvor man ikke hiver dem frem hele tiden og dermed giver sin hjerne lidt ro,« fortæller Elle Garde.