Undgå at stresse over arbejdsmails i ferien

Tjekker du også din arbejdsmail på ferien? Du kan ende med at ødelægge din feriestemning, hvis du ikke ved, hvad der venter dig i indbakken.

Det kan være fristende at tjekke sin arbejdsmail på ferien, men lad være, lyder rådet fra eksperter. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Du kan jo lige tjekke arbejdsmailen, mens du alligevel står i kø til badelandet eller buffeten på ferie. Og du kan jo lige så godt svare på den sms, der tikkede ind på arbejdstelefonen tidligere.

Men det bør du lade være med, mener stressrådgiver Thomas Milsted, der er generalsekretær i Stresstænketanken.

- Flere og flere tjekker nok mobilen på ferien, fordi det er nemmere nu. Og så frygter mange at komme tilbage til en kæmpe mailindbakke, siger Thomas Milsted.

Selv om det ikke tager mere end et par minutter at tjekke mails eller svare på sms, så kan det tage længere tid at få ud af hovedet, hvis du tager arbejdet med på ferien.

- Nogle er virkelig gode til at skyde de mindre vigtige mails til et hjørne, mens andre slet ikke kan slippe det igen, siger han.

Og det er Jeanett Bonnichsen, der er direktør i Center for stress, enig i. Hun understreger, at det ikke er farligt for hjernen at arbejde i ferien - men at den har godt af en pause.

- Hvis man hele tiden skal have hjernen op i gear for at huske en bestemt sag eller noget andet arbejdsrelateret, så får man ikke givet slip. Hjernen skal også på ferie og ned i gear, siger hun.

Thomas Milsted forklarer, at mange ofte fortryder, at de har åbnet mailindbakken på ferien, fordi de pludselig skal forholde sig til situationer på arbejdet.

Er man derfor ikke klar til at forholde sig til arbejdet, så skal man holde sig langt fra arbejdsmailen.

- Hvis du alligevel vælger at bruge en halv time om dagen på at være disponibel og svare på mails, så er det vigtigt, at det ikke forstyrrer ferien, familie eller dig selv. Her skal man være ærlig over for sig selv, siger stressrådgiveren.

Han forklarer, at man aldrig skal tjekke mailindbakken, hvis det er fordi, man føler sig presset eller forpligtet til det.

- Der bør ikke være noget fra arbejdsgiverens side, der er så vigtigt, at det ikke kan vente til efter ferien, siger han.

Skal du tjekke indbakken eller arbejde lidt fra ferieresortet, skal det i stedet være, fordi du ser frem til udsigten til at følge med i arbejdet - eller fordi du bliver stresset, hvis du ikke kan få lov at arbejde lidt hver dag, siger Thomas Milsted.

Men allerede før du sætter dig ind i flyet, kan du vænne kroppen og hjernen til at være på ferie, så det bliver nemmere at modstå fristelsen til at tjekke mails på ferien.

- Forbered at tage på ferie, før man tager afsted. Gear ned en uges tid før, så man ikke tager af sted fra et kontor, der kører på højtryk. Hvis man ikke har overblik, så er det svært at give slip, siger Jeanett Bonnichsen.

Tag på ferie uden stress:

- Opdel arbejdsopgaverne i to bunker: De opgaver, der er vigtige og skal laves, og dem, der kan løses, hvis der er tid. Er du i tvivl om prioriteringen af opgaverne, så tal med din chef.

- Prioriter dine opgaver i en realistisk plan. Start med den sværeste opgave, også selv om den tager længst tid. Når den sværeste opgave er løst, er det nemmere at gå til de resterende.

- Planlæg allerede før ferien, at du har nogle dage uden møder og telefonopkald, når du kommer tilbage. Brug i stedet dagene på at få overblik og styr på indbakken.

Kilde: Mette Sommer, chefkonsulent hos Djøf

/ritzau/FOKUS