Sådan skal Israels Plads se ud fremover

Om tre år vil Israels Plads i København være forvandlet. Kommunen har netop udpeget vinderprojektet for en total omlægning.

Omlægningen af Israels Plads forventes at gå i gang i 2009, og pladsen vil stå klar til indvielse i 2011. Et centralt element i projektet er at lade pladsen gå et stykke ind i Ørstedsparken for at styrke sammenhængen mellem park og plads, der yderligere bindes sammen af et vandløb. Det er endnu uvist, hvornår byggeriet af Torvehallerne på den nordlige del af Israels Plads går i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rislende vand, udendørsservering, leg, boldspil, koncerter og teater. Det bliver nogle af de ingredienser og aktiviteter, Israels Plads i København kommer til at rumme, når den sydlige del af pladsen om tre år står færdig i en gennemrenoveret og helt ny udformning.

Københavns Kommune har efter en idékonkurrence med tre konkrete projekter netop udpeget det team, der skal stå i spidsen for forandringen af den del af Israels Plads, der grænser op til Ørstedsparken. Teamet består af Birk Nielsens Landskabsarkitekter, Cobe Arkitekter, billedhuggeren Morten Stræde og konsulent- og ingeniørfirmaet Niras.

»Vi vil gerne lave en smuk plads, der samtidig er en plads for aktiviteter. Der er allerede i dag et liv på pladsen, der bl.a. bruges af Zahles Skole, men vores ambition er i højere grad at tiltrække liv og aktiviteter fra hele byen,« siger Frode Birk Nielsen, landskabsarkitekt og indehaver af Birk Nielsens Landskabsarkitekter.

Belægningen på den nye Israels Plads udføres i granit, og omtrent midt på pladsen bygges en rund arena, der kan anvendes til bl.a. boldspil, teater og koncerter. Samtidig etableres der en bæk, der løber tværs over pladsen og ender som et lille vandfald i Ørstedsparken. Desuden åbnes nordsiden af Ørstedsparken, så parken flyder sammen med Israels Plads.

Teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) ser frem til, at arbejdet med at omdanne Israels Plads kommer i gang.

»Israels Plads har gennem mange år levet en hengemt tilværelse som P-plads og skolegård, og der har også ligget en tankstation på pladsen. Nu står vi med et vanvittigt flot projekt, der vil løfte hele området og gøre pladsen til en attraktion for alle københavnere. Styrken i projektet er, at Israels Plads nu bliver et kombineret møde- og brugssted af arkitektonisk meget høj kvalitet,« siger Klaus Bondam.

Prisen for omlægningen af Israels Plads forventes at blive i underkanten af 60 mio. kr. Regningen deles af Oticon Fonden og Københavns Kommune. Alle tre projektforslag kan fra den 26. marts ses på en udstilling på Hovedbiblioteket i Krystalgade.