S vil udvide behandling til weekendmisbrugere

Socialdemokraterne vil gøre de anonyme behandlingstilbud til unge kokainmisbrugere permanente og sikre, at alle kommuner har et tilbud til de unge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle kommuner skal tilbyde behandling til de unge brugere af feststoffer som kokain og amfetamin, der ikke opfatter sig selv som misbrugere og derfor ikke ønsker at indgå i det nuværende behandlingssystem.

Det mener Socialdemokraterne, som har anbefalingen med i deres kommende narkotika-udspil, der bliver offentliggjort om en måneds tid.

Sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen peger på, at hvis kommunerne ikke selv kan etablere sådan et tilbud må de lave en aftale med andre kommuner i nærheden.

- Vi må sikre, at alle kommuner lever op til et ansvar, og hvis de ikke selv kan tilbyde det, så må de være i stand til at henvise til en naboby, der har et specifikt behandlingstilbud til unge kokainmisbrugere, siger hun.

Flere forskere peger i Berlingske i dag på, at mange af de unge såkaldte weekendbrugere ikke føler sig rigtigt placeret i det etablerede behandlingssystem – det er for de rigtige ”narkomaner” – og i egne øjne er de ikke narkomaner selv.

I København og Odense er der i starten af året blevet oprettet anonyme behandlingstilbud, målrettet stofbrugere, der er i arbejde eller under uddannelse, for netop at få fat i denne gruppe af stofbrugere.

Og anonym behandling kan være vejen frem, mener Socialdemokraterne, der gerne vil udvide tilbuddet og gøre det permanent.

- Jeg tror, at mange unge er bange for at gå ind ad den kommunale dør og sige: ”Jeg har et problem”. Vi skal sørge for, at der eksisterer steder, hvor de unge kan henvende sig og være sikre på, at det ikke bliver udbasuneret. Muligheden for anonym henvendelse bør man gøre permanent, siger sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.