S om skatteplan: Nye direktører er ikke nok

Socialdemokraterne frygter at regeringens plan ender som et bureaukratisk monster, fordi der ikke er midler nok tilført. S foreslår 1.000 ekstra medarbejdere til bedre kontrol med virksomheder. Enhedslisten byder op med 1.000 flere endnu.

Skatteordfører Jesper Petersen- nye direktører er ikke nok, hvis der ikke følger ressourcer med til Skats omlægning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Omlægning og opsplitning er ikke nok, hvis man ikke samtidig vil afsætte de nødvendige ressourcer.

Og det vil regeringen tilsyneladende ikke, siger Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, til regeringens beslutning om at nedlægge Skat og erstatte det med syv styrelser med hvert deres område.

Planen bygger på en bred aftale op til sidste års finanslov. S var med i den aftale, men den var ikke vidtgående nok, mener S.

»Nye direktører og brevpapir  løfter ikke tabet af skatteindtægter og og tilliden til skattevæsnet. Aftalen tilfører alene midler til inddrivelsen og til ejendomsskatterne. Og det var opgaver, der var nødvendige at løse, men det er også nødvendigt at tilføre flere midler til skattekontrollen - blandt andet med kontrol af virksomheder. Det  Socialdemokratiet stillet forslag om, men fået nej til,« siger Jesper Petersen.

Konkret er S netop kommet med sit eget forslag om, at der ansættes 1.000 nye medarbejdere  ud over de 1.000 ekstra, der er i regeringens plan og oprettes fire regionale centre - to i Jylland og et på Sjælland og et på Fyn. Regningen ville samlet være 750 millioner kroner årligt - men samtidig ville det øge kontrollen med især virksomhedernes skat.

»Vi er ikke i tvivl om, at det ville øge skattebetalingen og vise sig at være en god forretning. Samtidig vil det kun være rimeligt overfor danskerne, at man gør noget mere for at mindske det årlige tab på 25 milliarder kroner i skatteindtægter, som vi har i øjeblikket. Jeg frygter, at regeringens forslag kan blive et nyt  bureaukratisk monster, hvor opgavernes fordeling ikke giver mening, når den skal løses af medarbejderne,« siger Jesper Petersen. Han har ikke set regeringens plan, men hæfter sig ved, at planen tilsyneladende også vil fordele styrelserne til de store byer udenfor København.

Det samme gør DFs skatteordfører, Fennis Flydtkjær, der via SMS kommenterer, at det er ærgerligt hvis man vælger at flytte alle de funktioner i Skat, som kræver højt uddannet arbejdskraft til de fire største byer.

»Det er lidt af en falliterklæring, hvis staten ikke mener, den kan rekruttere uden for de store byer, hvis man for eksempel er jurist.« skriver Dennis Flydtkjær. Han støtter en opsplitning af Skat, men advarer mod at flytte rundt på alt for mange medarbejdere i den nuværende situation, hvis det kan betyde et tab af kompetencer. Også DF'eren gør opmærksom på, at de syv milliarder, der blev sat  af i sidste efterårs aftale, primært var til opgaver, der skulle løses og altså ikke nødvendigvis er der til en storstilet omlægning af Skat.

Enhedslistens Rune Lund vil heller ikke afvise, at en opsplitning af Skat er en god ide - det er bare ikke en løsning på problemerne, mener han.

»Problemet er for få ressourcer, og at man ikke har lyttet til medarbejdernes faglighed. Der har simpelthen været for lidt fokus på at få kroner i kassen,« mener Rune Lund. »I kommunerne har man godt kunne se, at hvis en medarbejder koster en halv million kroner i løn, men kan hive tre millioner hjem om året, så er der flere penge til kommunal service. Men sådan har man ikke ønsket at arbejde i skattevæsnet, hvor man ikke har villet lytte på medarbejderne,« siger Rune Lund. Han vil også hæve antallet af medarbejdere ganske solidt.

I dag er der ca. 7.000 ansatte i Skat. Det tal vil stige til 8.000 som følge af efterårets aftale. Så er Enhedslisten enig med det socialdemokratiske forslag om at styrke skattekontrollen med 1.000 medarbejdere. Men dertil ønsker Enhedslisten så at tilføre ekstra 1.000 medarbejdere for at sikre fagligheden og en forsvarlig overgang i forhold til de mange skattemedarbejdere, der skal på pension de kommende år.

»Så vil der være 10.000 medarbejdere i år 2020. Men i 2005 var der faktisk 11.500 medarbejdere, så mere urealistisk er det altså ikke,« siger Rune Lund.